Gloria Bistrița-Năsăud a evoluat astăzi în Danemarca, la Odense, în fața celei mai titrate echipe din grupă. Bistrițencele au făcut deplasarea în țara vikingilor cu speranțe de o victorie, după primele două egaluri europene din istoria handbalului feminin local.

Odense e un orășel de aproximativ 150.000 de locuitori, în apropiere de Copenhaga. Drumul de la Bistrița la Odense a durat peste 8 ore, cu două zboruri, de la la Copenhaga, via Munchen și patru ore cu autocarul, fapt care i-a determinat pe cei din staff-ul Gloriei să renunțe la antrenamentul din ziua dinaintea meciului, ajungând la hotel în jurul orei 20.00.

Fetele lui Pașca stau bine la moral, fac o “activare” la sală, în dimineața meciului și par pregătite să le ofere o bucurie puținilor bistrițeni care au făcut 2000 de kilometri să le vadă.

Sală, organizare high-level la Odense

Fenomenul handbalistic din Odense e la nivel înalt și pus la punct până la cele mai mici detalii. Cu o sală modernă, de aproximativ 2000 de locuri, situată la periferia orașului, echipa portocalie se bucură de o mare susținere locală. Spectatorii, îmbrăcați în orange, sosesc la meci cu aproximativ o jumătate de oră înainte. În hol, se vând tricouri și fulare, se fac poze la panoul cu jucătoare iar sus, într-un restaurant cu acces la sală, se vând cârnați, sandwich-uri și bere. Da, danezii beau bere la meciuri, sportul fiind văzut ca un mijloc de socializare, de divertisment, în timp ce în România e interzisă comercializarea alcoolului în apropierea sălilor de sport și ți se confiscă sticlele de apă la intrare. Diferență uriașă de mentalitate, de civilizație.

Pe scaune, suporterii au cartoline portocalii, cu care fac gălăgie, iar masa presei este la nivel de 2020, adică jurnaliștii chiar au o masă unde să scrie, în zona centrală, aproape de teren, cu prize și internet wireless.

Atmosfera din sală e senzațională, cu muzică antrenantă, cu mascota, o vulpe, care salută spectatorii la început de meci, cu clip de prezentare al echipei, care rulează pe panourile mari. Prețul unui bilet este de aproximativ 10 euro, toate biletele se scanează și se știe numărul exact. 1642 au fost la meciul cu Bistrița. În vacarm, bistrițenii s-au făcut și ei auziți în multe momente ale meciului, cei aproximativ 30 de suporteri, printre care președintele Consiliului Județean – Emil Radu Moldovan și directorul Spitalului Județean – Gabriel Lazany încurajând frenetic echipa. 

Odense – Gloria 25 – 19 – Ceva a fost putred și în Danemarca

Toate detaliile par însă să nu mai conteze în teren. Gloria începe meciul în forță, cu elanul unei formații venite să-și vândă scump pielea și face o primă repriză excelentă, ca toate din ultima perioadă. Cu De Paula ca o panteră între buturi, cu Vasileuskaya și Pristaviță guri de foc în fața porții, cu o apărare strașnică, Gloria a întreținut speranțele la o minune în țara handbalului. La pauză, scorul arăta 9-9.

Dar urma a doua repriză, supranumită coșmarul suporterilor bitrițeni. Doar 10 minute au mai ținut ritmul susținut elevele lui Pașca și jocul s-a rupt, definitiv și iremediabil în favoarea danezelor. Era 12-14, în minutul 38, cu atac pentru Gloria, când ceața parcă s-a așternut în jocul echipei Bistriței. Două pase simple, greșite, danezele turează puțin, egalează și se desprind. Groot își arată clasa, năucește apărarea Bistriței cu pase de geniu, Gloria se blochează total în atac și Pașca se vede, din nou, (a câta oară?!) neputincios. Nici 10 time-out-uri cerute n-ar mai fi schimbat soarta partidei în favoarea Bistriței, care ia gol după gol și se vede învinsă cu 25-19, de o echipă care practică handbalul cu seninătate, lejeritate și zâmbet excesiv și care a odihnit-o pe portărița vedetă Tess Wester în acest meci.

Cifrele, seci, arată diferența de valoare dintre cele două formații. Și mai arată că Ardean Elisei a înregistrat probabil recordul negativ din ultimii ani, zero reușite din 9 încercări de a marca. Și n-a fost singura jucătoare din tabăra Bistriței care a rămas datoare în acest meci, în care remarcatele Gloriei ar fi De Paula și Vasileuskaya.

Capul sus, lupta continuă!

La Odense, în sală, urmează meciul de după meci. Suporterii rămân în restaurantul din complex, unde iau masa de seară într-o atmoferă de vacanță, în timp ce pentru Gloria nu e timp de respiro. Fetele pleacă luni în țară, au meci în Cupa, la Timișoara iar apoi acasă, cu Odense. Cu două puncte din trei meciuri, Gloria ocupă locul 3 în grupă și lupta pentru o eventuală calificare se dă cu unguroaicele de la ERD.

”Șase goluri cred că este mult prea mult pentru ce s-a întămplat astăzi pe teren. Nu cred că este vorba despre diferență de valoare ci despre experiență și eventual de noroc” – Horatiu Pasca, antrenor principal CS Gloria.

69 la sută a fost eficiența în atac a echipei Odense, față de 37 la sută, cât a avut Gloria

6 eliminări de 2 minute a avut Gloria, în timp ce Odense doar două

10 goluri din 11 aruncări a reușit Nycke Groot (91 %)

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA