Meseria de jandarm este una râvnită în rândul tinerilor, așa că jandarmii nu duc lipsă de noi recruți. Nici misiunile nu se lasă așteptate și evenimentele din anul care tocmai s-a încheiat i-a pus la încercare mai mult decât în 2018. Jandarmii au îndeplinit cu 19% mai multe misiuni de asigurare a ordinii și liniștii publice, decât în 2018. De asemenea, solicitările prin numărul unic de urgență 112 a crescut cu aproximativ 22%.
„Complexitatea situaţiei operative, caracterizată de caracterul spontan al unor adunări publice de protest, perpetuarea comportamentelor antisociale, menţinerea ameninţărilor la adresa obiectivelor, bunurilor şi valorilor, acutizarea ameninţării teroriste la nivel european, precum şi creşterea exigenţei cetăţenilor faţă de calitatea acţiunilor, au impus adaptări succesive în plan organizatoric şi acţional la nivelul instituţiei. Din spectrul larg al activităților de amploare la care Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud și-a adus aportul în cursul anului de referință amintim cele realizate pentru buna desfășurare a Summitului atașaților de mediu pe timpul deținerii de către România a presedinției Consiliului Europei și cele organizate cu ocazia alegerilor pentru parlamentul european și celor prezidențiale“, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Bistrița-Năsăud.
Raportul misiunilor din 2019
Pentru protecţia participanţilor, a infrastructurii şi prevenirea tulburării ordinii şi siguranţei publice pe timpul desfăşurării adunărilor publice, în perioada de referinţă au fost executate 1228 misiuni de asigurare a ordinii publice, in creștere cu 19,69% comparativ cu anul 2018. Procentul crescut s-a datorat in mare parte desfășurării misiunilor cu ocazia scrutinurilor amintite anterior.
În vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor, inspectoratul a participat la menţinerea ordinii publice prin patrule de jandarmi în zona urbană a județului, pe traseele montane, în stațiunea balneoclimaterică Sîngeorz Băi și în sistem integrat cu Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița Năsăud, sens în care s-au executat 8481 patrule (in medie 23 zilnic), dintre care 3707 în sistem mixt (în medie 10 zilnic) și 896 in mediul montan (in medie 2, 5 zilnic)
Creșterea în procent de 22% a solicitărilor prin Dispeceratul Sistemului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 şi prin centrala inspectoratului, a impus asigurarea unei reacţii imediate şi oportune, executându-se pentru rezolvarea situațiilor deosebite un număr de 535 misiuni de intervenţie. Acestea au fost desfăşurate în timpul operativ stabilit şi cu eficienţă, toate datele şi informaţiile privind misiunile şi activităţile desfăşurate fiind implementate în aplicațiile informatice gestionate.
În baza planurilor de cooperare şi a protocoalelor de colaborare încheiate, pentru reducerea infracţionalităţii stradale, Jandarmeria Română a executat 1468 misiuni în cooperare /colaborare cu alte instituţii.
Activitatea de prevenire şi combatere a faptelor ilicite a cunoscut o pondere crescătoare, fiind executate 116 acţiuni preventive la care au luat parte 27.865 participanţi. Aici amintim sprijinul deosebit al Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică, pentru campania MAI aproape pentru siguranța cetățeanului inițiată de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud și la care am avut parteneri instituțiile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne iar ca o noutate, pentru oferirea unor prezentări cat mai complete, am avut alături de noi Instituția Prefectului.
La acest capitol trebuie amintit faptul că un rol deosebit in succesul misiunilor și interacțiunea civilizată cu cetățeanul, il constituie activitatea de dialog, instrument folosit la toate activitățile care au implicat stări de nemulțumire ale cetățenilor.
Din analiza indicatorilor specifici rezultă faptul că în cursul anului 2019 am stopat activitățile infracționale în 317 cazuri și am sancționat componenta antisocială în 1504 situații.
O atenţie deosebită a fost acordată dezvoltării Jandarmeriei Montane, prezenţa jandarmilor în această zonă asigurând turiştilor un grad sporit de siguranţă, garanţia unei intervenţii rapide şi eficiente în condiţii climaterice deosebite, precum şi o implicare activă, în acţiunile de protejare a mediului organizate independent in cadrul campaniilor naționale sau in colaborare cu alte organizații. În anul de referință, un număr de 23 de cetățeni s-au aflat in dificultate in zona montană iar colegii noștri i-au asistat cu profesionalism.
Per ansamblu, putem raporta executarea în cursul anului 2019 a unui număr total de 7470 misiuni in care au fost angrenati un număr de 32.524 jandarmi.
- Managementul pazei şi protecţiei instituţionale, transporturilor speciale, transporturilor de bunuri şi valori şi corespondenţă clasificată
Eforturile principale în acest domeniu au fost orientate către optimizarea, perfecţionarea şi dinamizarea dispozitivelor în funcţie de situaţia operativă existentă şi de forţele la dispoziţie, identificarea tuturor vulnerabilităţilor şi factorilor de risc şi intensificarea schimbului de date şi informaţii de interes operativ cu celelalte structuri cu care se cooperează, astfel încât să se asigure cunoaşterea situaţiei operative şi prevenirea ameninţărilor la adresa celor 17 obiective din competenţă.
O prioritate în domeniul pazei a fost şi rămâne necesitatea conștientizării beneficiarilor de pază cu privire la utilitatea implementării a sistemelor tehnice de securitate performante, concomitent cu dezvoltarea şi implementarea dispeceratelor de monitorizare zonale.
În perioada de referință s-a executat paza unui număr 1085 transporturi (31 transporturi de produse cu caracter special, 557 transporturi de bunuri şi valori, 497 transporturi corespondenţă clasificată) și s-au monitorizat un număr de 695 transporturi speciale și de valori care au tranzitat județul.
În cursul anului 2019, I.J.J. Bistriţa-Năsăud a demarat procedurile specifice pentru luarea în pază a sediului Serviciului de Probaţiune Bistriţa-Năsăud și a Staţiei de monitorizare Bistriţa aparţinând Autorității Naționale pentru administrare și reglementare în Comunicații.
Schimbarea constantă a realităţii sociale şi a provocărilor cu care se confruntă, a determinat ca eforturile să fie permanent reevaluate şi adaptate, pentru a putea anticipa potenţialele riscuri şi de a acţiona pentru prevenirea ameninţărilor la adresa siguranţei cetăţenilor sau a obiectivelor de importanţă strategică.
Totodată s-a demonstrat o permanentă preocupare în vederea realizării intervenţiei operative în cadrul funcţiilor de sprijin, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor speciale de urgenţă survenite în anul 2019, sens în care, s-au actualizat documentele operative de conducere în domeniul situaţiilor de urgenţă, ţinându-se cont de factorii de risc prognozaţi de comun acord cu I.S.U. B.-N. iar in cadrul exerciţiilor de verificare a capacităţii operaţionale au fost incluse scenariile din domeniul situaţiilor de urgenţă /protecţie civilă.