De la diferite alimente, mâncate la miezul nopții, până la purtarea celebrei lenjerii roșii pentru mai mult romantism, se spune că toate aceste tradiții aduc noroc și prosperitate. Există mai multe superstiții în jurul modului în care ar trebui să încheiem anul. Multe dintre acestea asociate finalului de an au tema comună, legate de noroc, prosperitate, iubire.

Sfârșitul anului vine întotdeauna cu noi planuri, ambiții și noi dorințe. Majoritatea persoanelor își doresc prosperitate financiară, altele bucurie pe plan personal, iar unele persoane urmăresc sa facă schimbări radicale odată cu începerea noului an. Încă din cele mai îndepărtate timpuri, există o serie de tradiţii pe care oamenii le respectă cu stricteţe în noaptea de Anul Nou.

Pune-ți o dorință și deschide ferestrele
Se spune că daca iți pui o dorință la cumpăna dintre ani, aceasta se va împlini în anul ce urmează. Există și o condiție și anume să nu spui nimanui ce îți dorești.

Un alt lucru important pe care trebuie să îl faci în seara de Revelion este să deschizi ferestrele. Imediat ce vei intra în noul an, deschide larg ferestrele pentru câteva minute. Astfel, casa ta va fi purificată, iar spiritele rele vor fi alungate.

Sărută pe cineva la miezul nopții

Suntem deja familiarizați cu această superstiție, care spune că dacă săruți pe cineva când ceasul bate 12, vei avea parte de dragoste tot anul.

Nu vă curățați casa

Nu este doar o scuză pentru a nu face ordine. Potrivit chinezilor, se crede că astfel se va curăța norocul păstrat pentru noul an. Nu trebuie să măturați și nici să spălați rufe.

În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

O practică păgână s-a menţinut până astăzi, aplicate însă diferit. Societăţile arhaice credeau că spiritele malefice se tem de zgomote puternice şi de lumină şi, de aceea, în noaptea dintre ani, aprindeau focuri mari și făceau zgomot pentru ca în anul ce vine să fie feriţi de rele. În zilele noastre, focurile şi tobele au fost înlocuite cu artificii, petarde şi pocnitori care marchează trecerea într-un nou an fără ghinioane. Şi clopoţeii care sună cu putere la miezul nopţii alungă spiritele rele.

Mănâncă 12 struguri la miezul nopții

Se spune ca dacă mănânci 12 boabe de struguri la miezul noptii, de Revelion, vei avea 12 luni îmbelsugate şi pline de sănătate. Obiceiul vine din Spania, dar a fost adoptat de câţiva ani și de români, cărora strugurii nu le lipsesc de pe masa de sărbătoare. Rodia este, de asemenea, un fruct considerat aducător de noroc. Se spune și că, dacă ții solzi de pește în buzunar de Anul Nou, îți va merge bine tot anul următor.

Asigurați-vă că nu împrumutați niciun ban, nimănui

Oamenii consideră că împrumutul banilor în noaptea de Revelion reprezintă o previzualizare a anului care urmează. Așa că, așteptați până pe data de 2 ianuarie pentru a face împrumuturi.

Portofelul trebuie să fie plin în noaptea de Revelion, acest fapt reprezentând bogăție pentru tot anul.

Prima persoană care va intra în casa ta după miezul nopții, va influența anul care urmează. Ideal ar fi, ca persoana să fie cu părul închis la culoare, înaltă și cu aspect blând. Ar fi mai bine dacă ar avea la ea cărbune, o monedă de argint sau puțină pâine și sare. Se spune că blondul și roșcatul aduc ghinion, iar prima persoana care trece pragul trebuie să fie bărbat.

Nimic nu ar trebui să fie scos din casă, nici măcar gunoiul, în prima zi a anului. Nici covorul nu trebuie scuturat.

Servește fructe și legume la masă. Fie că le mănânci sau nu, în seara de Revelion este bine să ai fructe rotunde pe masă. Acestea simbolizează vitalitate, sănătate, iar forma sferică a acestora este asociată cu șansele la perpetuitate în lucrurile bune din viața ta.

Mai multe popoare ale lumii sunt atente la direcţia vântului în dimineaţa Anului Nou. Dacă bate din sud, prevesteşte un an îmbelşugat şi vreme bună, în timp ce vântul din nord este semn de vreme rea şi an dificil. Vântul care bate din este prevesteşte calamităţi naturale, iar de la vest e semn că în anul ce vine va fi bogăţie de lapte şi peşte, dar şi decesul unei persoane publice importante. Dacă nu se simte adierea vântului este semn de veselie şi prosperitate pentru tot anul.

Lasă ,,Anul Vechi” să plece. La miezul nopții, toate ușile casei trebuie să fie deschise pentru a lăsa anul ce a trecut să scape, fără obstacole. Trebuie să plece înainte ca Anul Nou să sosească, spun tradițiile din străbuni.

 

SPUNE-TI PAREREA