Primarul comunei Șanț, Ioan Szabo, a fost declarat incompatibil de ANI pentru o situație din iunie 2012-septembrie 2013. În această perioadă el făcut parte din consiliul de administrație al Școlii Enea Grapini din localitatea sa, lucru pentru care a fost reclamat. ANI l-a declarat incompatibil pe baza unui articol din Legea 161 din 2003, a asigurării transparenței în funcțiile de demnitate publică. În această situație sau aflat, de-a lungul timpului, mai mulți primari și viceprimari din Bistrița-Năsăud.
Fostul viceprimar al municipiului Bistrița, George Avram, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2011-2014, deoarece a avut şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii ”Lucian Blaga”
În aceeaș situație s-a aflat actualul primar al Sibiului, Astrid Fodor, care, pentru perioada 2012 – 2014, în calitate de consilier local a făcut parte din consiliul de administrație al Colegiului național ”Samuel von Brukenthal” și cel al Grădiniței nr. 37, deși era și viceprimar. Astrid Fodor a rămas primar al Sibiului deși sentința ei era definitivă.
Instanța Supremă a dat verdictul final în cazul primarului Ioan Szabo în 11 decembrie 2019, după ce primarul a pierdut la toate căile de atac.
Totuși, conform unei completări legislative din 2019, faptele s-ar putea prescrie, fiind mai vechi de trei ani:
La articolul 25 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 621 din 2 septembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
(5) Răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condițiile depășirii termenului general de prescripție de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 2.517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.