Un spațiu primitor, luminos și ticsit cu rafturi de cărți a fost inaugurat duminică, 22 decembrie, în localitatea Arcalia. Este vorba de o bibliotecă, un proiect care apare destul de rar în comunitățile rurale.
Biblioteca din Arcalia, s-a realizat prin intermediul proiectului ,,Raftul cu povești – amenajare și dotare bibliotecă în Arcalia’’. Proiectul a fost realizat de Platforma România 100 prin intermediul Comunității civice RO100 Bistrița în parteneriat cu Școala Gimnazială Șieu Măgheruș și cu sprijinul Parohiei Ortodoxe Arcalia și a primăriei Șieu Măgheruș.
Comunitatea civică RO100 Bistrița, a asigurat dotarea cu mobilier a spațiului destinat bibliotecii prin realizarea unei campanii de strângere de fonduri, care a dat șansa donatorilor să ,,adopte un raft’’. Mai exact, toate persoanele (fizice și juridice) care au sprijinit proiectul financiar își regăsesc numele gravat pe o plăcuță care este pusă pe câte un raft de cărți, sau alt obiect de mobilier.
Întreaga amenajare a viitoarei biblioteci din Arcalia s-a realizat prin munca voluntară a membrilor Platformei RO100 Bistrița, a preotului paroh Ovidiu Toma și a oamenilor din sat.
Printre donatori s-a numărat și parlamantarul USR, Cristina Iurișniți, care a participat la inaugurare.
„Clădirea aceasta a intrat în conservare. Noi am căutat să o folosim și să o redăm comunității într-u folosirea celor mici și celor mari, pentru dezvoltarea armonioasă. A fost în Arcalia o bibliotecă, cândva. Nu știu dacă a fost publică sau nu, important este că ceea ce facem noi este o fărâmă de normalitate. Am ajuns, în ziua de astăzi, să ne extaziem în fața normalității. Considerăm că este normal ca orice comunitate să aibă un astfel de spațiu, să aibă carte pe care să o citească, pe care să o deschidă, în care să se regăsească. Cartea reprezintă, de ce nu, chiar terapie, într-o societate care se desfășoară cu o viteză mare și oamenii nu mai apucă să se reculeagă. Ultima redută este lectura.
Acest moment este pentru copii. Vom căuta să întâmpinăm copiii. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră și, nu uitați, un copil nu citește dacă nu vede un adult citind. Un copil copiază ceea ce face un adult. Trebuie să recuperăm anumite valori, să recuperăm comportamente constructive pentru copii și iată, noi am căutat, cu eforturi mair, cu strădanii, cu emoții, cu nopți nedormite, cu multă multă grabă, să oferim comunității din Arcalia, această nouă posibilitate“, a spus preotul Ovidiu Toma.
La eveniment a fost prezent și directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc“, Ioan Pintea.
„Pe părintele îl cunoc de mai multă vreme și mi se pare un preot aparte. Nu mai vorbesc de doamna preoteasă. Sunt o familie de intelectuali care, întâmplător au ajuns aici. A pornit acest proiect, nici măcar nu ne-a solicitat ajutorul vreodată. Asta ce înseamnă? Că un fiu duhovnicesc așa se poartă. Îi dovedește duhovnicului că se poate. Pentru că și eu dovedit duhovnicului meu, atunci când am pus pe picioare instituția aceasta de la Bistrița, Biblioteca Județeană George Coșbuc. Și eu i-am dat o satisfacție duhovnicului meu. De acceea îl felicit, mă bucur foarte multe pentru ceea ce a făcut aici, mă bucur că gândurile lui și țintele lui sunt altfel decât a majorității colegilor noștri. În general, colegii mei nu sunt foarte proecupați să construiacă biblioteci prin comunități. Nu numai colegii mei, dar în general, nici primarii, nici dacsălii, trebuie să fim foarte realiști. E foarte greu îm zilele noastre să ai bibliotecă într-o comunitate. Am găsit și dascăli, și primari și preoți cu care am reușit să întemeiem câteva bibliteci în județul ăsta, să resuscităm activitea bibliotecilor existente, dar este foarte, foarte puțin. Atunci când un om, cu puterile lui și sprijinit de ceilalți într-o solidaritate de apreciat face așa ceva, atunci trebuie să ai un respect față de el și față de familia lui“, a spus Ioan Pintea.
Evenimentul de inaugurare a bibliotecii s-a încheiat cu un concert de colinde al corului de elevi al Școlii Gimnaziale Șieu-Măgheruș.