Permisul de conducere eliberat de Statele Unite ale Americii nu dau dreptul posesorului de a conduce autoturisme pe teritoriul României.

La data 17 decembrie a.c., pe DN 17, în localitatea Reteag, polițiștii l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat de 57 ani, din Bistrița care conducea un autoturism. Acesta a prezentat polițiștilor un permis eliberat de Statele Unite ale Americii, neavând dreptul de a conduce autovehicule pe teritoriul României. Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice aunui autovehicul fără permis de conducere

1 COMENTARIU

 1. IO NU CRED ! SI IO AM FOST IN AMERICA SI PE BAZA DE RECIPROCITATE, PERMISELE NOASTRE SUNT RECUNOSCUTE ACOLO SI INVERS .
  Altceva nu este ” valabil ” si anume faptul ca NU POTI CONDUCE AUTOVEHICULE DE TRANSPORT MARFA ( lucrative, de sofer profesionist la o firma… ) , nici aici si nici acolo, daca nu ai permis corespunzator si ” atestat ” de sofer profesionist cu GRINCARD ( ADICA DREPT DE MUNCA ) , in fiecare tzara acest lucru fiind reglementat ALTFEL .
  Si aici… si acolo … CU PERMISUL NATIONAL , NU POTI CONDUCE AUTOTURISME ( CA NUMAI DE ALEA AI VOIE , ADICA NONLUCRATIVE ) MAI MULT DE 90 DE ZILE fiind necesara preschimbarea permisului … dupa regulile stabilite de fiecare tzara in parte ( Eu am fost in Georgia … poate in alt stat e altfel ) .
  Acolo, dupa 3 luni, am platit o taxa de 10 ( zece dolari ) … am facut un test medical de ” ochi si psiho „… si un test de cunoastere a regulilor de circulatie americane ( foarte simplu, la care ai voie de asistenta in limba nationala … ) … la un Birou al Ministerului Transporturilor ( ca in SUA nu Politia se ocupa de permise … ) . SIMPLU , numai ca nu mi-au dat decat dreptul de a conduce autovehicule din categoria D ( acolo insemnand autoturisme de familie ) . Ca sa nu-mi retina permisul de conducere national,am facut o copie legalizata la un notar public si l-am dat acolo, sa rezulte ca sunt detinator legal al dreptului de a conduce autovehicule ( adica cu scoala de soferi … ) .
  Am prieteni , care s-au inapoiat din SUA si au condus prin Romania cu permis american … au fost controlati… si nimeni nu le-a spus ca NU ESTE VALABIL PERMISUL IN ROMANIA .
  Altceva este insa, anume depasirea termenului de 90 de zile… care probabil nu a fost respectat …
  Mai documentati-va , ptr ca pe baza de reciprocitate, cu SUA , MEXIC si CANADA ( nu stiu daca si-n alte state americane ) se pot conduce autovehicule… timp de 90 de zile , dupa care se preschimba permisele si-i ok , scoala de soferi fiind recunoscuta .

SPUNE-TI PAREREA