Un obicei al comunității din Șanț, sărbătoarea „Uite vine Moșul“, s-a desfășurat și în acest an la poalele Munților Rodnei. Ultimul Crăciun din acest mandat al primarului Ioan Szabo a fost celebrat, în avans, în parcarea Centrului Cultural „Dimitrie Gusti“, inaugurat anul trecut. Ca de fiecare dată, elevii, îndrumați de preotul Vasile Ureche, au cântat colinde și au pus în scenă o datină specifică Anului Nou. Dănilă Filipoi, Viorica Hojda și Lucreția Pomohaci, soliști locali din comuna Șanț, au continuat programul artistic cu câteva cântece de Crăciun. Peste 1000 de copii au avut parte de generozitatea lui Moș Crăciun care le-a împărțit daruri.

La eveniment a luat parte, anul, acesta, și preșdintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Am răspuns cu mare bucurie invitației prietenului meu, domnul primar Szabo și am venit cu mare drag pentru că aici, în această comunitate, am fost primit de fiecare dată cu foarte multă prietenie și căldură și am această obligație morală de a fi alături de comunitatea din Șanț, și la greu, și la bine, și mă bucur că de data asta suntem înainte de Sfintele Sărbători de iarnă, când vom sărbători praznicul Nașterii Mântuitorului nostru. Aș vrea să îl felicit pe domnul primar Ioan Szabo, pe colegii lui din primărie, din Consiliul Local, că găsesc resursele necesare de fiecare dată să facă această mică bucurie copilașilor și să vă adune și pe dumneavoastră, înainte de Crăciun, de fiecare dată la această sărbătoare. De asemenea, vreau să îi felicit pentru tot ceea ce au făcut în ultimii ani în comuna Șanț, toată lumea de bună credință vede aceste lucruri. Comuna și-a schimbat fața mult în bine și, uitându-ne aici în stânga, la acest monumental Centrul Cultural „Dimitrie Gusti“, știm că în România sigur, nicio comună nu are așa ceva, dar nu știu dacă în Europa vreo comunitate rurală are o asemenea clădire. Dumneavoastră, îmi doresc să vă dea Bunul Dumnezeu sănătate multă, să pereceți sărbătorile de iarnă în liniște și pace alături de cei dragi. Vă asigur că atât eu cât și colegii mei vom face, în continuare, eforturile necesare pentru a găsi soluții și finanțări pentru proiecte care să dezvolte comunitățile noastre. Anul care vine să vină cu mult belșug, cu sănătate, cu bucurie și, dacă îmi permiteți, cu toată prietenia și respectul, v-aș adresa și o rugăminte: să încercăm, măcar în această perioadă, să devenim măcar un pic mai buni. Cât de puțin, dacă vom încerca fiecare dintre noi, să fim mai buni, mai solidari cu semenii noștri, cred că și lumea în care trăim ar fi mai bună. E foarte greu de înțeles de unde, în frumoasa noastră țară, există atât de multă ură. Nu mai sunt nici eu foarte tânăr, am ceva ani de viață, am trăit cu toții perioade mai grele, când aveam mai puțin, când primeam o portocală și o împărțeam în cinci și ne bucuram foarte tare. Și acum, când, de bine de rău, ne e mai bine, decât atunci, acum 30 de ain, există, din păcate, în comunități, foarte multă ură între oameni. Sper ca Dumnezeu să ne dea înțelepciunea necesară să înțelegem că atunci când facem bine unul altuia sigur suntem și pe placul lui Dumnezeu și sigur lumea va deveni mai bună“, a spus Emil Radu Moldovan.

„Suntem din nou la sărbătoarea tradițională Uite vine Moșul, este o bucurie pentru noi, pentru copilași, pentru această comună. Șanțul este o comună de suflet pentru domnul președinte Emil Radu Moldovan și va rămâne o comună de suflet pentru dânsul. În aceste zile de sărbătoare nu ne dorim altceva decât bunăstare, binecuvântare și sper ca Dumnezeu să rămână veghetor asupra acestei comunități, pentru a deveni ami buni, mai înțelegători și să simțim cu adevărat că, de câte ori mergem la biserică, avem o întâlnire specială cu Dumnezeu. Întâlnirea cu Dumnezeu o avem atunci când inima noastră bate pentru a fi mai buni, mai drepți și mai iertători unii cu alții. M-am gândit de multe ori ce este mai bine pentru noi, comuna Șanț, și m-am străduit de fiecare dată să aduc toate lucrurile la nivel maxim. E obligatoriu să continuăm obiceiurile bune. Întotdeauna o să fiu alături de dumneavoastră, indiferent ce se va întâmpla. Când am venit în 2012 mi s-au pus atâtea întrebări, cum am să fac toate lucrurile pe care le-am promis. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să le duc la bun sfârșit și am reușit să schimb fața acestei comunități.
Vom devenit un mic orășel de munte, o zonă binecuvântată, în care lumea să ne caute și să simtă că, între aceste dealuri, sunt oameni pașnici, oameni bogați atât în suflet, cât și ca bunăstare. Sănătate, binecuvântare, Dumnezeu să ne aduc fericire în suflet, cu ocazia sărnbătorile de iarnă și tot ce vom primi din mâna lui Dumnezeu, să îi mulțumim Lui“, a rostit primarul Ioan Szabo.

Discursurile au fost încheiate de cuvintele preotului Vasile Ureche, care a îndemnat oamenii, ca dincolo de obiceiurile de a se aduna toți la masă, de a primi sau a face cadouri, să nu uite că Sărbătoarea Crăciunului este despre Nașterea Mântuitorului.

SPUNE-TI PAREREA