Prin Ordinul Prefectului 118 din 27.03.2019 a fost constituit Grupul de Lucru pentru Monitorizarea și Evaluarea Periodică a implementării acțiunilor cuprinse în Planul Județean antidrog 2017-2020, aferent Strategiei Județene Antidrog Bistrița-Năsăud 2014-2020.
Membrii grupului de lucru s-au reunit astăzi într-o ședință la Camera de Conturi, ședință condusă de prefectul Ovidiu Frenț, în calitate de președinte a acestei comisii.

În vederea realizării obiectivelor acestui grup, reprezentanți ai Direcției de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și Terorism, Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud și Serviciul de Combatere a Criminalității organizate și Terorism Bistrița-Năsăud au realizat o prezentare a dimensiunii ofertei de droguri în județul nostru, urmată de diagnoza locală. Ulterior, a fost prezentate o analiză, corelații și evaluarea de risc la nivel județean în domeniul reducerii ofertei de droguri.

Un alt subiect din ordinea de zi a ședinței a privit Consolidarea sistemului de colectare a datelor din domeniul reducerii cererii și a ofertei de droguri și colectarea, analiza și interpretarea datelor referitoare la: cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri, bolile infecțioase (HVB/HVC/HIV și alte boli asociate consumului de droguri), precum și decesele înregistrate ca urmare a consumului de droguri.

Acest subiect a fost prezentat de reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud, Spitalul Județean de Urgență Bistrița/UPU-SMURD, Spitalul Județean de Urgență Bistrița/Secția de Psihiatrie și Psihiatrie Cronici, Spitalul Județean de Urgență Bistrița/Centrul de Sănătate Mintală, Spitalul Județean de Urgență Bistrița/Serviciul Județean de Medicină Legală, Spitalul Orășenesc Beclean/CPU Beclean, Spitalul Orășenesc Dr. George Trifon Năsăud/CPU Năsăud și DSP a județului Bistrița-Năsăud.

Un factor foarte important în combaterea consumului de droguri îl reprezintă asistența consumatorilor de droguri. CPECA BN și Penitenciarul Bistrița au adus în discuție modalități de identificare, atragere precum și de motivare a consumatorilor de droguri în vederea includerii în serviciile de asistență specializată.

În urma analizei și a punctelor de vedere ale membrilor Grupului de Lucru, a fost unanim acceptată ideea necesității conjugării eforturilor tuturor celor prezenți pentru reducerea atât a cererii, cât și a ofertei de substanțe psiho-active. De asemenea, s-a agreat ideea inițierii unui proiect comun instituții-societate civilă, coordonat de C.P. E.C. BN, care să aibă ca și obiectiv informarea și prevenția în rândul copiilor, tinerilor și a altor categorii de persoane vulnerabile din județul nostru.

SPUNE-TI PAREREA