Stelian Dolha este noul prefect al județului Bistrița-Năsăud, numit de Guvernul PNL condus de Ludovic Orban. Corectitudinea marca PNL, aclamată în campania electorală s-a dus pe apa sâmbetei odată cu ajungerea la ciolan.

Liberalii folosesc aceleași tertipuri de care îi acuzau pe pesediști când și-au numit oamenii în funcție. Pentru a-l unge pe Stelian Dolha prefect, a fost nevoie de o șmecherie legislativă. Acesta a avut una dintre cele mai scurte perioade de angajări “pe șestache”, din istorie, în Senatul României. Stelian Dolha, fost deputat și vicepreședinte de Consiliu Județean în perioada USL a fost angajat la Senat înainte de a fi numit prefect.

Pentru a afla cum comentează această situație, l-am contactat telefonic. Redăm mai jos discuția avută cu Stelian Dolha:

Reporter: Oare cum s-a reușit numirea dumneavoastră ca prefect? Era o problemă cu legea, trebuia să fie prefectul funcționar public?

Stelian Dolha: Sunt funcționar public.

Reporter: Unde sunteți funcționar public?

Stelian Dolha: Sunt funcționar public.

Reporter: Am înțeles că ați fost angajat la Senat…

Stelian Dolha: Da, sunt și angajat la Senat.

Reporter: De când? În ce perioadă?

Stelian Dolha: Lasă-mă să mă uit exact peste date și o să ți le comunic.

Reporter: Nu știți când ați fost angajat la Senat?

Stelian Dolha: Ba da, știu când am fost angajat la Senat. Acuma…. crede-mă, asta e prioritatea ta?

Reporter: Da, e de interes public…

Stelian Dolha: Da, să fii foarte bine informat. Am o săptămână și ceva. Eu așa știu, dar o să îți dau și data exactă.

Reporter: Vi se pare OK procedura asta? Să vă angajați cu o săptămână înainte la Senat și apoi să vă numească prefect?

Stelian Dolha: E o întreagă poveste. Aș vrea să am discuția asta cu tine după, în care, dacă vrei, facem o declarație după, un interviu…. e o lege lacunară, o lege care cred că ar trebui modificată. Pe pe altă parte eu nu merg pe varianta asta, să avem un circuit închis, din care să rotim prefecții. Doar că, deocamdată, legea trebuie respectată și asta e.

Există ceva care eu credeam că e suficient. Adică există un amendament pe lege care spune că un fost parlamentar poate ocupa funcția de prefect, lucru care mi se pare suficient. Este, pe lege, însă nu este anulată varianta asta cu funcționarul public.

Reporter: Mulțumesc. Mult succes în funcție.

Informații de background:

MODALITĂŢI DE OCUPARE A FUNCȚIILOR PUBLICE DE

PREFECT SAU SUBPREFECT

Ocuparea funcțiilor publice din categoria înalților funcționari publici de prefect sau subprefect se realizează conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare, astfel:

VARIANTA I  – EXERCITAREA CU CARACTER TEMPORAR A UNEI FUNCȚII PUBLICE DE PREFECT SAU SUBPREFECT, DINTR-O FUNCŢIE PUBLICĂ, DIN CADRUL INSTITUŢIEI PREFECTULUI

CONDIȚII:

să fie funcționar public asistent/principal/superior în cadrul Instituției prefectului sau funcționar public cu statut special în cadrul Instituției prefectului – (NU debutant)
să aibă studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă
să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de master în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice
să aibă cel puţin 7 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice  
să nu fie membru al unui partid politic, sub sancţiunea destituirii din funcţia publică

(art.98 alin.(3) din  Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei).

VARIANTA II  – EXERCITAREA CU CARACTER TEMPORAR, PRIN DETAȘARE, A UNEI FUNCȚII PUBLICE DE PREFECT SAU SUBPREFECT,    DINTR-O FUNCŢIE PUBLICĂ, CARE NU ESTE ÎN CADRUL INSTITUŢIEI PREFECTULUI

CONDIȚII:

să fie funcționar public asistent/principal/superior sau funcționar public cu statut special, sau funcționar public care ocupă o funcție publică specifică – (NU debutant)
să aibă studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă
să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de master în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice
să aibă cel puţin 7 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice  
să fi absolvit programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, organizate de Institutul Naţional de Administraţie ori să fi exercitat un mandat complet de parlamentar
să nu fie membru al unui partid politic, sub sancţiunea destituirii din funcţia publică

(art.98 alin.(3) din  Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei)

VARIANTA III  MOBILITATE, DIN FUNCŢIA PUBLICĂ DE INSPECTOR

GUVERNAMENTAL SAU SECRETAR GENERAL/SECRETAR

GENERAL ADJUNCT AL MINISTERULUI

CONDIȚII:

fie înalt funcționar public (inspector guvernamental /secretar general al ministerului/ secretar general adjunct al ministerului)
mobilitatea să nu se dispună în acelaşi timp pentru toţi înalţii funcţionari publici din cadrul Instituției prefectului
mobilitatea să se dispună cel mult o dată pe an, pentru acelaşi funcţionar public.

4 COMENTARII

  1. KK MAK, dacă era angajat de vreo 2-3 ani la Consiliul județean, era mai brav? Doamna Fontu (fostă), cum a devenit directoare la DGASP cu stagiul de funcționar de o săptămână făcut te miri pe unde ?

  2. ipocritii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! la fel si Rapanca fosta presedinta a femeilor PNL. Acuma se intoarce in PNL? sau la coafor? ca a vut muuuulta experienta ca functionar inainte de numire::)) mai vreti exemple/

  3. Da o poza mai mandra nu ati gasit pt. domnul Prefect , sau exista un interes de la altii sa il puna in semi- umbra pe domnul DOLHA prin intermediul acestui articol .

  4. Nu conteaza cum a fost numit, conteaza ce va face pentru judet si pentru oameni. Despre Frent nu am auzit nimic notabil decat faptul ca a vrut sa-l suspende pe Traian Ogagau. Asadar toti sefii de institutii numiti politic nu conteaza cum sunt numiti, ci conteaza ce fac pentru tara si comunitate.
    Dupa cum vezi draga Gusti, lucrurile incep sa mearga in directia corecta la noi in tara: guvernul PNL va anula pensiile speciale, va pune justitia la punct, ii va baga in priza pe politisti, va construi autostrazi si spitale, cu alte cuvinte va normaliza lucrurile in tara asta pradata si haituita de cainii PSD-isto – securisti. Iar faptul ca Iohannis a retras decoratiile penalilor: Nastase, Voiculescu, Miron Mitrea, Severin….etc, ma unge pe suflet!
    “In democratie hotii stau la puscarie!”

SPUNE-TI PAREREA