Pentru prima dată în România, ,,Kids in Motion” este în plină derulare și reprezintă un proiect de educație non-formală prin film de animație stop-motion, organizat pentru 20 de elevi de la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu”. Kids in Motion este finanțat de programul național StartOng, lansat de Kaufland și implementat de asociația Act for Tomorrow.

Ghidându-se după principiile educației nonformale, proiectul oferă elevilor posibilitatea de a realiza filmulețe de animație prin tehnica stop-motion, sub îndrumarea regizoarei Raluca-Maria Rusu. Elevii au astfel parte de o experiență interesantă și inovatoare, care le pune la încercare creativitatea, abilitățile și imaginația.

Inspirația a fost Compania de producție de film și animație Artless și Atelierul de animație pentru copii Minimotion din București, ambele înființate de regizoarea Raluca-MariaRusu. Absolventă a Școalii Internaționale De Film și a Academiei De Arte Media din Köln, Germania, Raluca-Maria Rusu declară: Acest proiect este primul de acest gen finanțat în țară. Copiii sunt o sursă inepuizabilă de idei pentru film de animație. Ei văd adesea ceea ce le scapă adulților și pot asocia idei și elemente fără legătură între ele, capacitate pe care adulții au pierdut-o. Majoritatea din cei 20 de copii selectați vin de la clasele de școală primară din programul Step byStep, deoarece ei stau, de obicei, până la ora patru la școală și astfel este mai ușor de controlat intervalul orar în care se desfășoară proiectul.

La prima ședință au învățat regulile mișcării corpurilor în spațiu prin niște jocuri și aplicații și au înțeles de ce apare iluzia mișcării în filmul de animație, după care au făcut exerciții pe această temă. La a doua ședință au construit o poveste cu un personaj principal și cu o acțiune. În continuare, vor construi personaje și decoruri din materiale diverse, urmând ca la ședința de final, să le animeze manual și să le capteaze cu un aparat foto. Trebuie acordată multă atenție detaliilor pentru ca personajele, care sunt construite după o tehnică ce le permite mobilitatea mâinilor, capului și a picioarelor, să poată efectua diferite mișcări.

După ce termină de modelat figurinele, elevii se duc la locul în care filmează, unde încep să animeze manual figurinele, captând mișcarea acestora cu ajutorul unei telecomenzi conectate laun aparat foto și la un laptop cu un soft de animație.

Profesoara pentru învățământ primar Hâlmu Rodica declară: Îmi place foarte mult această inițiativă, pentru că în orașul nostru sunt puține proiecte care adună copiii și îi provoacă să facăactivități creative. Din clasa mea au fost aleși cinci elevi, care fac parte din grupul țintă alproiectului. Ni s-au dat câteva criterii, în niciun caz subiective: copii cu capacitate bună aatenției, spirit de echipă, creativi și pe partea literară, dar și pe cea artistico-plastică. Copiii au fost foarte încântați, dar și foarte discreți, deoarece poveștile din filmele lor  sunt păstrate în secret până la premiera din 19 decembrie. Ar fi frumos să existe ediții următoare! Pentru elevi a fost ceva inedit și extrem de atractiv, deoarece îi vedeam în fiecare zi când plecau la activitate, cu cât drag se duceau și cu câtă motivație pentru a ajunge acolo să lucreze.

Proiecția publică a filmelor realizate de copii va avea loc în data de 19 decembrie 2019 la Cinematograful Dacia, ora 16:30. Pentru cei interesați, intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, ocazie cu care vor putea cunoaște viziunea regizorală a copiilor.

 

 

SPUNE-TI PAREREA