Conform Digi24, România se clasează cu cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani, la testele PISA. Timp de 15 ani, această evaluare ne demonstrează cât de pregătiți sunt elevii, la capitolul matematică, științe și citire. Rezultatele la testarea PISA au fost afișate marți dimineață, pe site-ul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Din păcate, în ceea ce privește România, datele sunt dezastruoase, țara noastră clasându-se pe locul 47 din 79. De asemenea, gradul de analfabetism funcțional este extrem de ridicat, mai precis, 44 % dintre elevi nu înțeleg ce citesc. Clasamentul este dominat din nou de China, Estonia și Canada, iar codașii clasamentului sunt Republica Dominicană, Filipine și Spania.
La citire, România a obținut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte față de testarea PISA 2015 și cu 10 puncte mai puțin decât în 2012, dar cu 4 puncte peste cel de la PISA 2009.
La matematică, însă, se înregistrează cea mai mare scădere, cu 14 puncte mai puțin față de PISA 2015 și 15 puncte față de PISA 2012.
La științe s-a înregistrat o scădere de 9 puncte față de 2015 și 12 puncte față de 2009.
,,Raportul OECD, citat de edupedu.ro, arată că 59% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul 2 la citire, pe lângă o medie de 77% la nivelul OECD. Asta înseamnă că acești elevi pot cel puțin să identifice principală dintr-un text de mărime medie, pot găsi informația pe baza unor criterii explicite, uneori complexe și pot reflecta asupra scopului și formei unui text, atunci când sunt puși să facă asta”.
Analfabetismul funcțional este definit simplu prin faptul că un elev care citește un text nu poate explica și nu înțelege despre ce este vorba în textul respectiv. Un procent de 41% dintre elevi nu pot ajunge la nivelul 2, acesta fiind nivelul de analfabetism funcțional la citire.
La matematică sunt și mai mulți elevi care nu pot rezolva operații aritmetice de bază, procentul celor care nu ajung la nivelul 2 de dificultate în testele PISA 2018 fiind de 47%. Ca și caz concret, aceștia nu s-au descurcat să compare distanța totală a două rute alternative sau să convertească prețuri din lei în valută.
pai cum asa??? doar profesorii si invatatorii sunt liberali in cuget si simtiri, oameni entelecuali si cu multa stiinta de carte!!!! sau???? cum doamne ajung copii in clasa a 5-a fara sa stie sa scrie , citeasca, socoteasca ? de ce lasa domnii profesori si invatatori stacheta atat de jos??????????????????? cum trec de la an la an acesti copii incurajatii fiind sa nu invete, daca tot trec mai departe???????????? ce naiba fac acesti domni platiti frumusel din bani publici de coboara atat de mult nivelul de invatamant al Romaniei?????