Profesorul de sport, Vasile Maternik, din comuna Șanț, cunoscut pentru actele sale de agresiune asupra elevilor și profesorilor, a ținut, timp de câteva zile, pe toată lumea în suspans. Anunțul că va reveni la catedră după ce a stat nouă luni în concediu medical a stârnit furia părinților din localitate, care au protestat timp de patru zile și nu l-au lăsat să intre pe poarta școlii. Profesorul a avut parte de protecția poliției și a janarmeriei, care au stat lângă școală pentru a evita un conflict.

Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud a transmis un punct de vedere cu privire la acest caz și a cerut implicarea autorităților:

„Zeci de părinți și elevi protestează împotriva întoarcerii la catedră a profesorului de educație fizică Vasile Maternik, cel condamnat în primăvara acestui an la patru luni de închisoare cu suspendare și 30 de zile în folosul comunității după ce în 2017 a bătut doi elevi la școală, în aceeași zi, respectiv un copil de 11 ani și o adolescentă de 13 ani luând-o de păr si târând-o până în direcțiune. Culmea, cu doar câteva zile înainte ca judecătorii să pronunțe sentința, Vasile Maternik a comis-o din nou și a tras de păr o altă elevă în timpul orelor de sport.
Problemele cu profesorul de sport, Vasile Maternik, care a predat atât în Rodna cât și în Șanț, sunt mai vechi și au început încă din anul 2012. De atunci, periodic, profesorul de sport a fost reclamat că a bătut elevi la școală. Acum el se întoarce la Școala Gimnazială “Enea Grapini” din comuna Șanț, însă părinții și copiii nu mai sunt de acord ca el să predea la această unitate de învățământ.
Orele nu decurg după programul normal, copiii protestând împreună cu părinții, pentru siguranța proprie.
Protestatarii sunt deciși să nu-și mai trimită copii la școală dacă Vasile Maternik va mai preda la școala din Șanț, sătui de teroarea instituită față de copii sau chiar dascăli colegi.
Aceștia nu l-au lăsat să se apropie de școală, nici măcar să intre în curtea acesteia, toate discuțiile ținându-se în stradă.
Profesorul este titular pe post, în perioada în care și-a îndeplinit sentința, fiind doar suplinit de către o altă profesoară.
Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud, unica structură de reprezentare a elevilor din județ, trage un semnal de alarmă asupra incidentelor revoltătoare petrecute la școala generală din comuna Șanț. Este scandalos ca un profesor, care ar trebui să îi educe pe elevi, să aibă un asemenea comportament in secolul XXI. Această persoană, care nu numai că încalcă orice etică morală, dar și legea, e incapabil să predea elevilor, din orice punct de vedere.
Considerăm că ar fi cazul ca autoritățile să ia măsuri în această privință“

După patru zile de scandal în jurul prestației profesorului Vasile Maternik de la Școala Gimnazială ”Enea Grapini” , timp în care părinții au protestat și pichetat instituția de învățământ, astăzi a cazul a fost mediat în sala de ședințe a primăriei Șanț, acolo fiind prezenți reprezentanți ai părinșilor nemulțumiți de reprimirea lui Maternik la școală, directorul școlii , primarul Ioan Sabo dar și jandarmi și polițiști. În acest context, părțile au semnat un armistițiu, astfel că, profesorul Maternik își va lua concediu medical până începutul lunii martie 2020.

Marternik este cunoscut, încă din 2012, pentru comportamentul său revoltător.
În 2012 a lovit un copil și i-a spart buza. Atunci Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a încercat excluderea sa de la catedră, dar Maternik a contestat în instanță această decizie și a câștigat.

Citește și:

Situația aberantă a profesorului condamnat la închisoare pentru că a agresat elevi. Directorul școlii și Inspectorarul Școlar stau cu juriștii și avocații lângă ei și nu-l pot da afară

Trei ani mai târziu, în 2015, Maternik a lovit un alt elev căruia i-a spart timpanul. Profesorului i s-a făcut plângere penală. În anul 2017, Vasile Maternik a lovit băiat și apoi a urecheat o fată. În urma acestui incident, părinții celor doi copii l-au acționat în instanță pe Maternik, pentru purtare abuzivă. Procesul a avut o primă soluție la data de 19 martie 2019:

„În baza art. 296 alin. 2 din Cod penal rap la art. 193 alin 1 din Cod Penal şi art. 38 alin. 1 Cod Penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, stabileşte pedeapsa de 3 luni închisoare în sarcina inculpatului MATERNIK VASILE, pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă (persoană vătămată PDG). În baza art. 296 alin. 2 din Cod penal rap la art. 193 alin 1 din Cod Penal şi art. 38 alin. 1 Cod Penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, stabileşte pedeapsa de 3 luni închisoare în sarcina inculpatului MATERNIK VASILE, pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă (persoană vătămată POF). În baza art. 38 alin. 1 şi 39 alin. 1 lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele stabilite pentru faptele concurente, respectiv 3 luni închisoare, 3 luni închisoare, stabileşte pedeapsa cea mai grea de 3 luni închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv 1 lună, şi stabileşte o pedeapsă rezultantă de 4 luni închisoare în sarcina inculpatului. În baza art. 83 alin. 1 C. pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri” – este soluția pe scurt dată de instanță, fiind vorba de o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare!

În timp ce își aștepta sentința, profesorul de sport a avut din nou probleme cu legea și a fost ridicat de mascați. În timpul intervenției s-a ales cu mâna ruptă și a stat în concediu medical timp de nouă luni.

Ieri, 26 noiembrie, conflictul dintre părinți și profesor a fost mediat în sala de ședințe a Primăriei Șanț,în prezența a 2 inspectori școlari, a directorului școlii, Daniel Sasu, a primarului Ioan Szabo și a oamenilor legii.Vasile Maternik a convenit ca, în următoarele zece zile să își rezolve fișa de la medicina muncii, la care trebuie atașat un examen psihologic. Profesorul a mai spus că are de gând să își ia un nou concediu medical până în luna martie 2020.

SPUNE-TI PAREREA