O situație de râs, dacă n-ar fi de plâns la o școală din Bistrița-Năsăud. Timp de câteva zile, părinții elevilor de la Școala Gimnazială „Enea Grapini“ din comuna Șanț au baricadat poarta școlii pentru a nu-i permite profesorului de sport, Vasile Maternik, să revină la catedră. Aceștia au amenințat că vin cu furci și topoare și umblă vorba că unul dintre săteni chiar și-a luat toporul cu el în această „misiune“, de a ține profesorul departe de copii.
Situația a devenit tot mai tensionată și a fost nevoie de intervenția jandarmilor și a polițiștilor pentru a ține lucrurile sub control.

Despre situația aberantă a profesorului care și-a primit sentința de patru luni de închisoare cu suspendare și ore de muncă în folosul comunității, pentru agresarea unor elevi, am scris aici:

Situația aberantă a profesorului condamnat la închisoare pentru că a agresat elevi. Directorul școlii și Inspectorarul Școlar stau cu juriștii și avocații lângă ei și nu-l pot da afară

Am subliniat cât este de stupid cum conducerea școlii și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud stau cu juriștii și avocații lângă ei, și nu pot da afară un profesor care a avut probleme serioase cu legea și nu pentru orice, ci tocmai pentru violențe asupra copiilor cărora le predă.

Când profesorul chiar a revenit la școală, scandalul a escaladat. Am privit imaginile LIVE din fața școlii și am avut un sentiment de jenă. Sigur, înțeleg furia părinților, având în vedere că mulți dintre ei s-au trezit cu copiii plângând acasă că au fost bruscați sau loviți de către profesor. Înțeleg și revolta celor care comentează de pe margine și constată cum legile sunt favorabile unui „infractor“. Dar, dincolo de toate acestea, constat că există niște lipsuri și neputințe înfiorătoare ale sistemului de educație. Acestea aduc umilințe atât părinților care ajung să țipe în gura mare la poarta școlii că nu-l mai vor pe profesor pe lângă copiii lor, cât și profesorului care este expus în piața publică, placat de jandarmi și poliție pentru a nu fi linșat. Oricât de mult mi-aș dori să se facă dreptate și să fie pedepsiți cei care încalcă legile, legi ale țării sau legi ale bunului simț, mie nu îmi face nicio plăcere să văd un om în asemenea ipostază, orice ar fi făcut el.
Suntem aproape de anul 2020, la 30 de ani de la Revoluție, și am ajuns să gestionăm o problemă gravă cu topoare, poliție și jandarmi, în loc să avem legi clare și psihologi în școli care să se ocupe de conflictele dintre părinți, elevi și profesori. Incapacitatea unor instituții ale statului de a rezolva un conflict care durează de ani de zile îi pune pe toți oamenii implicați într-o postură nedemnă.

În primul rând, oamenii trebuie să își reconsidere toată atitudinea vizavi de anumite meserii. Am văzut comentarii în care unii spuneau că în ziua de astăzi copiii sunt prea obraznici, încercând, probabil, să justifice faptul că profesorul și-a pierdut controlul. Ei bine, da, astăzi avem de a face cu altfel de copii și profesorii nu mai au de lucrat cu o generația de copii supuși, învățați de acasă că trebuie să tacă sau să stea cuminți indiferent ce fac adulții. Așa că oamenii care aleg să fie profesori trebuie să fie pregătiți pentru așa ceva. Și dacă nu mai fac față, sistemul trebuie să fie pregătit să le acorde suport și mediere, atât lor, cât și elevilor și profesorilor. Cel puțin, eu așa văd un mediu de învățământ normal și sănătos.

Deputatul USR, Cristina Iurișniți, mereu săritoare cu comunicatul când vine vorba de vreo problemă, și-a bifat o bilă albă electorală amintind de recursul compensatoriu, PSD și infractori, deși acestea nu au nicio legătură cu cazul de față. Practic, USR-ul și-a vădit, încă o dată, apetitul nefiresc pentru pedeapsă în absolut orice situație. Ceea ce se întâmplă la școala din comuna Șanț mi se pare o dramă umană. E clar că profesorul are unele probleme pe care el și, în primul rând, familia lui, sunt datori să le rezolve cerând ajutor de specialitate. Poate faptul că în mediul rural problemele de natură psihică sunt o rușine îi împiedică să ceară ajutor și îi face pe ceilalți să închidă ochii și să aibă reacții doar atunci când lucrurile merg prea departe. Dar, în primul rând, mi-aș dori ca politicienii să se oprească puțin din certurile, frustrările și bețiile de după victorii și să se îndrepte spre nevoile oamenilor, să privească mai în profunzime unele instituții și regulile după care sunt conduse.

SPUNE-TI PAREREA