Ultima generație de tehnologie robotică dedicată intervențiilor neurochirurgicale, microscopul operator, a ajuns la Spitalul Județean din Bistrița!, Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud

Echipamentul de ultimă generație oferă o capacitate de mărire a imaginilor și o profunzime de analiză a detaliilor intraoperator mult îmbunătățite, ceea ce permite efectuarea intervențiilor minuțioase pe creier și la coloana vertebrală cu precizie ridicată și siguranță. Cu ajutorul său, neurochirurgul se poate deplasa în jurul unei structuri pentru a vizualiza anatomia vizată fără întreruperi și vibrații cauzate de repoziționarea manuală constantă a dispozitivului.

Considerat ca fiind microscopul cu cele mai multe funcționalități, reunind 100 de inovații, a fost de mare ajutor medicilor specialiști neurochirurgi Andrei Farcaş Rotariu și Leaț Florin care au operat deja cu ajutorul său: Astăzi am operat o hernie de disc, dar acest echipament ultra performnt, îl vom utiliza într-o gamă largă de patologii neurochirurgicale, cum ar fi tumori intracerebrale, leziuni la nivelul măduvei spinării, malformații ale sistemului nervos etc. 

Sistemul îmbină modul de vizualizare optică tradițională cu vizualizarea digitală hibridă, fiind alcătuit dintr-un microscop central, cu două puncte de observație și două ecrane, unul dintre ele cu imagine 3D.

În plus, are capacitatea de a memora anumite poziționări și de a reveni la ele, ajutând în intervenția chirurgicală.

Dispune de un instrument special pentru inspecții micro–ZEISS QEVO, care prin opțiunea de vedere „după colț”, ajută neurochirurgul să depășească limitările câmpului vizual liniar ale microscopului chirurgical obișnuit, astfel încât să descopere zonele neexplorate din spatele țesuturilor și să elimine unghiurile moarte.

Un alt avantaj este dat de modulul de fluorescență cu ajutorul căruia medicul poate vizualiza vasele de sânge cu dimensiuni sub un milimetru și poate analiza dinamica fluxului sangvin în timp real.

Ne-am dorit foarte mult acest sistem minim-invaziv și ultra-performant, deoarece împreună cu neuronavigația, ecograful, aspiratorul ultrasonic, C-arm 3D, high speed drill-ul, secția de neurochirurgie a Spitalului Județean este completa și pregătită pentru intervenții, de la cele mai simple, până la cele mai dificile, a explicat medicul specialist neurochirurg Andrei Farcaș Rotariu de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

Investiția a fost de 1.500.000 lei (315.000. euro), care duce Spitalul Județean de Urgență Bistrița într-o nouă eră a vizualizării și preciziei microchirurgicale, spre beneficiul pacienților diagnosticați cu afecțiuni neurologice.

 

 

SPUNE-TI PAREREA