Un profesor de sport din Bistrița-Năsăud a ajuns să scoată oamenii în stradă amenințând că ies cu furci și topoare dacă el mai vine la școală. Acesta a reușit și să pună în dificultate Inspectoratul Școlar, direcțiunea școlii, alături juriști și avocați, care caută o soluție legală să îi desfacă contractul de muncă, în condițiile în care acesta are de mulți ani probleme de conduită și a fost și condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare după ce a bătut doi elevi.

Scandalul profesorului de sport din comuna Șanț, Vasile Maternik, este mai vechi. Dar acesta a reizbucnit ieri, 21 noiembrie, când conducerea școlii a fost anunțată că profesorul urmează să vină din nou la cursuri. Persoana care a dat vestea ar fi mama profesorului, dar Martenik nu și-a făcut, totuși, apariția. Nici nu ar fi avut cum, pentru că zeci de părinți au venit la școală furioși amenințând că nu vor pleca din fața școlii și nu îi vor permite să intre la ore, dacă profesorul are de gând să își reia cursurile. Până acum, el a stat în concediu medical, o perioadă de nouă luni, timp în care și-a încasat 75% din salariu. Practic, el a încasat în jur de 2000 de lei lunar, aflându-se în concediu, iar dacă se va întoarce la catedra va primi un salariu de aproximativ 3000 de lei net. Profesorul și-a luat concediu medical după ce a fost ridicat de mascați, în luna martie a acestui an, pentru a fi reținut timp de 24 de ore din cauza unei agresiuni în școală. În timpul intervenției, el s-a ales cu o fractură la mână.

Despre Vasile Maternik se spun diverse grozăvii. Că amenință și lovește copiii, dar și profesorii, că are momente în care își iese din fire, a rupt catalogul, umblă cu cuțitul la el și consumă constant alcool.

În primăvară acestui an, a fost condamnat la 4 luni de închisoare cu suspendare și 30 de zile de muncă în folosul comunității pentru lovirea a doi elevi de 11 și 13 ani în cursul anului 2017. În acel moment, profesorul și-a primit „corecția“ din partea tatălui uneia dintre victime, o fată. Părintele și-a făcut singur dreptate, l-a bătut pe profesor după care a chemat ambulanța care l-a transportat la urgențe.

Pe 12 decembrie, profesorul bătăuș are o nouă înfățișare la Judecătoria Năsăud, fiind cercetat de instanță pentru agresarea fizică a unei eleve în luna martie 2019, ca urmare a reclamației părinților fetiței.

Părinții din comuna Șanț sunt furioși pentru că, de ani de zile, nimeni nu pune capăt acestei situații din școală, deși toată lumea îi cunoaște apucăturile profesorului.

„L-a agresat și pe al meu. Nuu rău. Dar nu trebuia deloc… să-l tragă de urechi, picioare în fund. Eu nu cred că la anii ăștia se mai practică treaba asta pe la școală. Nu avem nimic altceva cu el“, a spus un părinte care a venit la protestul din fața școlii.

„Nu-l mai vrem pe domnul profesor aici pentru că e foarte violent. Toată lumea se teme de el, și profesorii, dar nu iese unul afară să zică nimic. Până când să ne temem? Aici nu mai are ce veni. Aici ieșim cu furci, cu securi, cu toate cele! Nu-l mai lăsăm să intre“, a spus și mama unuia dintre elevii din Șanț.

Oamenii se tem de ce este mai rău și sunt de părere că instanțele judecătorești nu vor lua atitudine decât după ce se va întâmpla o tragedie. Cum se întâmplă în multe cazuri, ei cred că se așteaptă până în momentul în care profesorul va face un gest grav, ireversibil, sau, dimpotrivă, un părinte va ajunge la o reacție extremă.

Situația este, cu adevărat, hilară, și inspectorul general al ISJ BN, Camelia Tabără spune că statutul personalului didactic este atât de puternic încât nu îi permite directorului să îi desfacă contractul de muncă. Directorul școlii din Șanț, Daniel Sasu, a declarat că Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a recomandat conducerii școlii să nu îl primească la muncă pe Vasile Maternik până în momentul în care nu are medicina muncii făcută, ceea ce implică și un consult psihologic. Profesorului i s-a mai desfăcut contractul de muncă, în trecut, dar instanțele l-au obligat pe director să îl reangajeze.

Angajatorul este direcțiunea școlii, după cum a explicat Camelia Tabără, dar, împreună cu ISJ BN, directorul, juriști și avocați caută o soluție să îl poată da afară. Pofesorul este titular pe post și Camelia Tabără spune că el nu are o problemă intelectuală, a obținut rezultate bune la concursurile de titularizare și, mai mult de atât, a obținut și calificative bune din partea consiliului de administrație și consiliului profesoral al școlii. Tabără a mai subliniat că, atâta timp cât instanțele judecătorești nu decid că el nu mai are voie să predea, acesta nu poate fi concediat.

Nici primarul comunei, Ioan Szabo, nu poate interveni în conflict. Deși primăria are obligația să asigure buna funcționare a școlii din punct de vedere administrativ, primarul nu are prerogative care să treacă dincolo de poarta școlii. Toate deciziile se iau la nivelul direcțiunii și a consiliului profesoral.

Părinții elevilor din comuna Șanț sunt hotărâți să picheteze școala în fiecare zi și, în cazul în care profesorul se întoarce la școală, vor ajunge chiar să nu își mai trimită copiii la școală.

SPUNE-TI PAREREA