Iuliu Hossu născut pe 30 ianuarie 1885 în comuna Milaș din Bistrița-Năsăud, a fost episcop al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla, deținut politic, cardinal, senator de drept în Parlamentul României, membru de onoare (din 1945) al Academiei Române. A fost beatificat de papa Francisc în anul 2019. Este sărbătorit în Biserica Catolică în data 2 iunie. El a fost beatificat în cadrul vizitei Papei Francisc în România. 

Filmul inpirat de viața sa, în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma, va putea fi vizionat la Bistrița în perioada 21-24 noiembrie, în cadrul Nosa Film Festival ( NOFF), un eveniment sprijinit de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

NOFF – un nou festival de film în Bistrița, prezidat de actorul Adrian Titieni

Filmul este produs de Ager Film cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, are durata de 97 minute, este realizat alb-negru şi color, la rezoluţie 4k, în format 17:9.

Producţia cinematografică prezintă o parte din viaţa Cardinalului Iuliu Hossu, cu accent pe momentul în care episcopul român unit a vestit Marea Unire pe platoul de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918 şi apoi, cu aspecte din perioada detenţiei pentru credinţă sub regimul comunist, în regim de exterminare, împreună cu ceilalţi episcopi greco-catolici şi cu membri ai elitei politice a vremii, la Penitenciarul din Sighetu Marmaţiei.

În rolurile principale: Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, Alexandru Repan, Maria Ploae, Remus Mărgineanu şi Mircea Andreescu”, se mai arată în comunicat.

SPUNE-TI PAREREA