În data de 15 noiembrie 2019, cercetașii din Bistrita au sărbătorit un sfert de secol de la înființare, la Palatul Culturii. Evenimentul a fost prezentat de Andreea Cifor iar în cadrul evenimentului s-au pregătit jocuri pentru toți cei prezenți, recitaluri, coregrafii.

Cu toții au susținut că se simt ca o familiei în interiorul organizației, că numeroasele proiecte i-au unit ca pe niște frați, că au trăit unele dintre cele mai frumoase și autentice experiențe, pe care cineva le poate trăi vreodată, alături de oameni extraordinari. Cercetașii sunt oameni care oferă tot, fără să aștepte ceva în schimb, oameni care te fac să dai inapoi tot ceea ce ți s-a oferit și, dacă poți, încă ceva pe deasupra.

Cercetășia a fost fondată de tinerii care au răspuns ideilor și idealurilor formulate în lucrarea “Scouting for Boys”, scrisă de Sir Robert Baden Powell în 1908. Ideea inițială nu a fost aceea de a crea o organizație pentru tineret, ci mai degrabă de a promova niște idei pentru educarea caracterului asa-zis “de cercetaș”, pe care apoi, organizații deja existente (ca Boys Brigade, spre exemplu), să le preia și să le adapteze programului propriu.

“Pentru majoritatea oamenilor, cercetășia este legată de binecunoscutele tabere, focuri de tabără, seri de chitară, drumeții pe munte sau câte o faptă bună, în fiecare zi și au dreptate pentru că cercetășia reprezintă toate aceste lucruri. Însă pentru mine, aceasta nu se poate rezuma la atât, ci reprezintă foarte multe: e zâmbet, e dor, e fericire, e râs și copilărie, e cântec, e munte, loc binecuvântat, familie, prieteni. Este unul dintre cele mai frumoase lucruri care mi s-au întâmplat, prin ea am descoperit o întreagă familie, o utopie de oameni, cum doar în povești mai poti găsi”, a spus Andreea Cifor.

“Simt din nou energia care se generează, când se întâlnește atâta lume faină și sunt onorat că ma aflu la evenimentul care marchează un sfert de secol de cercetășie bistrițeană, timp în care s-a făcut educație pentru viață și cred ca a avut impact intr-un mod pozitiv, în viața multor tineri. Mă gândesc de multe ori la experiențele pe care le-am avut la cercetași și pot să spun că sunt bucuros că am avut parte de o astfel de experiență, am fost activ cam zece ani de zile și acum sunt manager la o companie de IT din Cluj Napoca. Am reușit să pun bazele unor principii solide și valori, după care ma ghidez în viața de zi cu zi, fie că e vorba de viața personală sau profesională. Cercetășia m-a învățat să mă cunosc pe mine, cu bune, cu rele, ne-a povestit un veteran al organizației, Bogdan Pupeză.

 

SPUNE-TI PAREREA