O petiție adresată mai multor instituții de mediu și de administrare a apelor atrăgea atenția, zilele trecute, asupra unui fenomen îngrijorător în Bistrița-Năsăud. Prin intermediul petiției, mai multe organizații de mediu și conștientizare civică au adus la cunoștința autorităților competente „modul dezastruos prin care se intervine în procesul de regularizare al râurilor din jud. Bistrița-Năsăud, proiect promovat și finanțat de Guvernul României“.

Regularizarea râurilor din Bistrița-Năsăud, un dezastru ecologic. Materialele folosite nu mai pot susține viața

Instituția Prefectului a dat astăzi un răspuns cu privire la această petiție.

„La Instituția Prefectului județul Bistrița-Năsăud a fost înregistrată petiția domnului Marius Bălan care reclamă modul în care se intervine în lucrările de regularizare și reducerea riscului de inundații a unor cursuri de ape din județul Bistrița-Năsăud. Se sesizează că soluțiile tehnice și materialele care se folosesc pentru taluzarea, consolidarea și îndiguirea malurilor pe unul din afluenții râului Șieu sunt necorespunzătoare.
Având în vedere că proiectul este derulat de Administrația Națională ”APELE ROMÂNE”, Instituția Prefectului județul Bistrița-Năsăud a solicitat Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa să verifice aspectele sesizate și să transmită un răspuns privitor la această sesizare.
Pentru informarea publicului în legătură cu această temă, vă punem la dispoziție materialele anexate, care reprezintă răspunsul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa“, a transmis instituția.

În răspunsul anexat de către Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa se specifică faptul că „pentru protecția și consolidarea malurilor s-a optat pentru folosirea saltelelor antierozionale, care constituie un suport ușor, elastic și rezistent pentru malurile supuse eroziunii“.

Salteaua antierozională nu reacționează chimic cu substanțe aflate în mod obișnuit în sol, este compatibilă cu mediul, pentru că este o soluție ecologică de fixare a malurilor, fiind un suport pentru stratul vegetal care prin înierbare stabilizează malul. Materialul folosit este conform cu Ordinul 1163/2007 privind aprobarea unor măsuri pentru îmbunătățirea soluțiilor tehnice de proiectare și de realizare a lucrărilor hidrotehnice de amenajare și reamenajare a cursurilor de apă , pentru atingerea obiectivelor de mediu din domeniul apelor și clasificat la lucrări verzi conform Ghidului de lucrări pe cursuri de apă agreat de reprezentanții Uniunii Europene. Pentru lucrările executate alegerea soluției tehnice s-a făcut pe baza unei analzie calitate/preț, în raport cu studiile hidrologice și geologice efectuate “, a mai specificat Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.

SPUNE-TI PAREREA