Ridicăm, în continuare, ziduri peste ziduri, între oameni și oameni. Ne închidem în propriile fortărețe și uităm de conștiința altor persoane. Ne exercităm libertatea, până în momentul în care se ciocnește de libertatea altuia. În România, când vine vorba de comunitatea LGBT, granițele sunt înălțate, până la ceruri. Deși ne place să considerăm că avem o țară liberă, drepturi egale și libertate de exprimare, treaba nu stă chiar așa. Ne credem arbitri într-un meci care nici măcar nu este al nostru.

Conform specialiștilor, foarte multe persoane tinere nu sunt fericite cu faptul că s-au născut cu un gen sau altul și nu se simt bine cu identitatea lor. Acest fapt este denumit în termeni medicali disforie de gen. Situație ce se accentuează odată cu trecerea timpului. Apare de obicei, încă din perioada grădiniței, când au loc primele socializări și intri în contact cu ceilalți. Începi să te compari, să te simți puțin altfel și începe să se contureze în mintea ta o dorință ascunsă de a fi în genul celălalt.

Am stat de vorbă astăzi cu Sidor Cristian Alexandru, un bistrițean și un om care s-a nimerit să se nască într-o țară și într-o societate în care mentalitățile au rămas prizoniere într-un secol trecut, crepuscular.

 • Spune-ne câteva cuvinte despre tine, ca să înțeleagă oamenii cu cine stăm de vorbă

Mă numesc Alexandra ( Sidor Cristian Alexandru) și am 20 de ani. Am absolvit liceul de arte ,,Corneliu Baba”, Bistrița, secția design vestimentar. În continuare mă ocup cu design vestimentar, creez haine inspirându-mă din tot ceea ce mă înconjoară. Pe lângă asta, sunt frizer și make-up artist. Pe viitor, vreau să mă specializez și mai mult pe make-up și fotografie la Cluj. Am fost atras de tot ce ține de artă, dintotdeauna.

 • Având în vedere că ești pasionat de modă, ai avut ceva proiecte în domeniu?

-Până acum, am creat pe cont propriu mai multe colecții, pentru shooting-uri foto. Urmează un proiect mai de anvergură, însă, deocamdată nu dezvălui nimic.

 • La ce vârstă ți-ai dat seama de orientare ta sexuală?

De la 6 ani mi-am dat seama de disforia de gen și am fost diagnosticat. Mă simțeam fetiță. Am fost atras de bărbați dintotdeauna. La 18 ani am început să mă și machiez. Vestimentația feminină am adoptat-o încă de când eram mic. Împrumutam hainele mamei și făceam ,,parada modei” prin casă. În 2017 am început să port articole de femei și pe stradă.

 • Cum au reacționat părinții tăi și apropiații în momentul în care au realizat acest fapt?

-Nici în momentul de față mama nu e de acord. Deși am mai încercat să discut deschis cu ea. E închisă la minte când vine vorba de subiectul acesta.

 • Crezi că este o alegere, o ,,modă” sau așa te naști?

-Așa te naști. Dumnezeu ne lasă cu un scop pe acest pământ, indiferent de ceea ce suntem.

 • Ai vreo operație? Sau ți-ai dori ca pe viitor să devii femeie?

Nu, nu am nicio operație. Mi-aș dori, dar din păcate nu se poate, din cauza antecedentelor mele psihiatrice. Am fost diagnosticat în 2018 cu tulburare bipolară afectivă. Acest lucru mă împiedică, de asemenea să iau hormoni. Mă simt împlinit în corpul meu, așa cum este în momentul acesta.

 • Există in jurul tău oameni care dezaprobă sau încearcă să te schimbe?

-Există și vor exista întotdeauna! Nu pot fi schimbat, și nici nu vreau asta. Așa ma simt cel mai bine. Consider că fiecare om de pe pământ are dreptul, atâta timp cât nu face rău nimănui să își trăiască viața cum dorește. La cât de puțin timp avem pe pământul acesta, este păcat să ne construim fericirea pe nefericirea altora.

 • Ai simțit vreodată că societatea te respinge?

Având în vedere cât de închistată e, am avut multe experiențe neplăcute, în cadrul societății. Eram judecat pentru apariția noncomformistă, pentru extravaganța stilului vestimentar. Însă, cu încredere în mine și siguranță, am trecut cu bine peste toate. Le place tuturor să critice și să strige răutăți pe stradă după mine, dar ei nu se privesc, probabil, niciodată pe ei înșiși, cum sunt cu adevărat. Le place mult să batjocorească, fără să încerce măcar să vadă realitatea în care trăim, departe de granițele României.

 • Există o comunitate LGBT mai puțin vizibilă, în Bistrița?

-Sunt multe persoane LGBT în Bistrița, însă le e frică să se exprime liber, și să fie ele însele cu adevărat, de frică să nu fie judecate. Spre exemplu, în comparație cu orașul Cluj, Bistrița este o mică capsulă a timpului. Clujul încurajează astfel de manifestări artistice și nu neapărat. Există chiar și un club, Delirio, pentru persoane LGBT, unde aceștia pot se simtă în mediul lor, adică într-un mediu normal, fără a fi judecați. În Cluj pot spune că pot fi eu însumi, fără nicio problemă. Când merg pe stradă nu sunt privit ca ceva anormal.

 • Transmite-le un mesaj pentru cei cărora le e frica sa îți recunoască sexualitatea?

-Vă încurajez să nu vă fie teamă niciodată de ceea ce sunteți, pentru că nu e vina voastră, că societatea încă întâmpină probleme în a digera anumite orientări sexuale. Cine suntem noi să definim realitatea, să catalogăm ce e bine și ce e rău. Sunt încrezător și sunt sigur că orientarea mea sexuală nu va influența într-un mod negativ proiectele mele viitoare.

8 COMENTARII

 1. Este bine că există persoane cu potenţial creativ şi dornice să facă ceva cu sens şi utilitate în viaţă.

  Mentalităţile se mai schimbă, extreme există şi într-o parte şi în alta dar normalitatea nu e negociabilă, asta e valabilă şi în legea gravitaţiei şi în legea înscrisă în fiinţa umană creată de Dumnezeu, la început perfectă, care se naşte fie ca Adam (el-bărbat) fie ca Eva (ea-femeie), hormonii dominanţi la naştere dând sexul fiinţei umane chiar dacă organele pot avea mai rar şi complicaţii, sau psihicul înclinaţii în cealaltă direcţie.

  Natura umană de la neascultarea omului de Creatorul Dumnezeu la început, a avut o experienţă traumatică – consecinţele neascultării, moartea şi boala (ori care ar fi ea). Dar Dumnezeu nu a abandonat în istorie omul neascultător şi pe moarte. Scopul bun al lui Dumnezeu apoi a fost să restaureze fiinţa umană descoperindu-i-se în istorie, lăsându-i legi morale, oameni de ajutor (profeţi, lideri, învăţători, apostoli, preoţi, pastori, credincioşi în toate domeniile, biserica) şi oferindu-i viaţă veşnică perfectă prin iertarea Mântuitorului Isus, Fiul Lui Dumnezeu (fără păcat) care fiind crucificat a murit fiindu-i imputate toate greşelile şi păcatele omenirii, apoi înviind, înălţându-Se la dreapta Tatălui de unde va reveni pentru a finaliza istoria şi a restabili armonia Paradisului în dimensiunea veşniciei, inclusiv a duce fiinţa umană la altă dimensiune a existenţei (asexuată, ca îngerii), cum vorbesc Scripturile Sfinte. Cu privire la deciziile personale ale omului va exista o judecată şi o răsplătire a oamenilor după criteriile Dumnezeişti.

  În ţările unde au experimentat valul LGBT inclusiv prin schimbări de sex se observă deja că politica scumpă experimentală a clinicilor a dus la creşterea ratei persoanelor suicidale sau care sunt mai confuze după decizia alegerii metodei schimbării sexului şi infuzia hormonală în sens invers hormonilor dominanţi la naştere.

  Deci sfatul pentru o persoană în căutarea unor răspunsuri la orientarea sa sexuală e să înţeleagă ce e normalitatea în lumina creştinismului echilibrat al Domnului Christos, să înţeleagă ce e boala, să citească Biblia, să meargă în medii bune inclusiv la biserică, şi să vadă exemplele de recuperare ale altor persoane, să aibă speranţă că există rezolvare la problemele cu care se confruntă; o emisiune TV cu mărturii ale unor persoane care s-au recuperat din aceste tendinţe e pe canalul Alfa Omega şi se intitulează “Pasiune pură” https://alfaomega.tv/component/search/?searchword=pasiune%20pura&searchphrase=all&Itemid=149.

 2. Sincere felicitari pentru curajul de a fi tu insati, Alexandra! A pasi in viata, mereu pe calea adevarului tau, aceasta este calea dreapta, singura de urmat!

 3. Cel care o da cu Dumnezeu înainte și cu alte fabulații de acest fel, ar trebui sa fie primul internat la psihiatrie. A fi cum e băiatul asta nu e o alegere și nu e treaba nimănui decât a lui însuși. Când veți pricepe asta, veți fi făcut un mic pas pe calea evoluției, pana atunci rămâneți în Evul Mediu.

 4. Te-ai.nascut baiat.Daca Dumnezeu vroia sa fi altceva asta realiza.cu tine.Traim intr.o lume in care ni se spune:fa ce simti!numai ca simturiile.omului sunt de multe ori indreptate numai inspre rau.simt ca as vrea.alta femeie,asta se.numeste adulter,simt ca imi.plac copii,pedofilie…simt.ca.sunt fata,nebunie…Roaga-te lui Dumnezeu sa intre in mintea ta si sa te faca sa te simti.baiat.

 5. Dragă Alexandra,
  Chiar daca tulburarea bipolara, care este o afecțiune gravă si rară, poate sa existe impreuna cu disforia de gen la persoanele transgender, nu înseamnă ca este cauzată de ea, sau invers. Disforia de gen este o afecțiune psihiatrică la persoanele transgender, numai daca le afectează semnificativ calitatea vieții. O persoana transgender, intr-un mediu plin de grija si suport, poate sa fie absolut sănătoasă fizic si mental. La fel cum homosexualitatea nu este o boala psihiatrică. Asociația Americană de Psihiatrie si-a cerut de curând scuze in mod oficial pentru daunele severe pe care le-a cauzat comunității de-a lungul anilor. Pentru ca vrei sa treci prin procesul de tratament cu hormoni si sa devii femeie, te-as încuraja sa nu renunți, sa cauți in continuare o alta evaluare psihologică la cineva care se specializează pe comunitatea transgender. Daca suferi de tulburarea bipolara e ok, daca nu, sindromul post-traumatic seamănă ca simptomatologie si este deseori confundat ci tulburarea bipolara, spre daunele enorme ale celor diagnosticați. Suportul celor din comunitate este de neprețuit, la fel si al profesioniștilor care sunt specializați si educați in problemele nuanțate ale comunității tale. Îți doresc mult succes. Ai grija de tine! C., Psihoterapeut

SPUNE-TI PAREREA