Castrul roman de la Ilișua, comuna Uriu din Bistrița-Năsăud, este în pericol să dispară sub betoane. După ce zona a fost lăsată de izbeliște, sub mărăcini, și în zonă s-au construit case, acum asfaltul se apropie de vestigiile istorice.

Reprezentanții organizației care se ocupă de Valorificarea si Promovarea Limes-ului Roman Bistrița-Năsăud sunt extrem de dezamăgiți de felul în care a fost gestionat castrul și spun că este deja stânjenitor să le explice colegilor de peste hotare despre valorificarea lui care pare tot mai puțin probabilă de la o zi la alta.

„Zi tristă pentru pagina noastră, asfalt în castrul roman de la Ilișua. Nu e suficient că în perimetrul lui sau imediata apropiere, au apărut case noi, încă neterminate, că nu găsim soluții nici măcar băile să le scoatem din mărăcini, acuma îl și asfaltăm. Nici nu mai știi ce să le spui colegilor din străinătate care au venit să vadă castrul și tu le spuneai anterior că încă zona nu e compromisă și încă se pot face cercetări. Probabil urmează să se construiască o fabrică de lapte în mijlocul lui acuma ca este asfalt. Credem că Ilișua-Arcobara are nevoie de un moment zero, autoritățile trebuie să priceapă că nu așa tratăm unul dintre castrele auxiliare cele mai importante din Dacia nordică, că deja se umple paharul. Degeaba ne lăudăm cu artefactele descoperite aici peste hotare, atâta timp cât dacă noi nu sutem capabili să-l valorificăm, măcar să-l lăsăm cât mai ,, întreg,, pentru generațiile viitoare !

Castrul roman Arcobadara este localizat la sud-est de satul Ilișua, județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, pe o terasă înaltă a râului Ilișua, pe platoul Măgura, la o distanță de 4 km nord de râul Someșul Mare“, au semnalat aceștia pe pagina de socializare Valorificarea si Promovarea Limes-ului Roman Bistrița-Năsăud.

Foto: facebook Alexandru Papp

Castrul roman Arcobadara este localizat la sud-est de satul Uriu, pe o terasă înaltă a râului Ilișua, pe platoul Măgura, la o distanță de patru kilometri nord de râul Someșul Mare. Aici romanii au construit un castru, dar și o mină de sare, exploatând bogățiile zonei. Pietrele castrului au constituit în timp o parte din materialul folosit la construirea castelului Bethlen în secolul al XVIII-lea. Castrul roman existent aici este unul auxiliar, construit la început cu palisadă și val de pământ, iar apoi din ziduri de piatră și în care au fost campate Legiunea a XIII-a Gemina, Cohorta a II-a Britannica și Ala I Tungrorum Frontaniana (unitate de cavalerie). Dimensiunile și suprafața împrejmuite de zidul de piatră sunt de 182X182 m2 (3,3 ha), iar dimensiunile și suprafața palisadei și a valului de pământ sunt de 140 X 135 m2 (1,8 ha). El făcea parte din sistemul de apărare a Daciei Porolissensis, având legătură directă cu castrul Samus, aflat la Gherla (jud. Cluj). Macheta acestui castru formează elementul central al sălii din Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud din Bistrița.

SPUNE-TI PAREREA