Primul tur al alegerilor prezidenţiale ne-a arătat, în primul rând, că România nu înseamnă doar bula în care trăim noi şi că realitatea nu se rezumă la peretele de pe Facebook.
Văd mulţi oameni contrariaţi că a intrat Dăncilă în turul doi, pe principiul „nu înţeleg cine a votat-o, că pe Facebook toată lumea înjură PSD”. Reacţiile vin pe fondul faptului că oamenii nu prea ştiu politică şi rezumă procesul electoral la ura lor personală faţă de un partid. Pentru cine nu a aflat încă, PSD-ul e un partid foarte mare, care adună minim 2 milioane de voturi la fiecare alegeri, partidul cu cel mai mare nucleu dur. Există o vorbă în politică, care spune că „PSD are grijă de oamenii săi”, adică le dă funcţii, posturi, îi ajută în diferite moduri, face petreceri cu diferite ocazii, pentru a-i ţine aproape, chiar şi atunci când sunt în opoziţie. Aşa se explică faptul că, oricât ar fi de înjuraţi, pesediştii votează în bloc la fiecare alegeri, chiar şi atunci când au un candidat slab ca Viorica Dăncilă.
Apoi, există partea pragmatică. Dacă ţi-a mărit PSD-ul salariul de ai ajuns să câştigi peste 3000 de lei la stat, dacă ai primit 300 de lei în plus la pensie, nu te mai prea interesează că nu vorbeşte Dăncilă corect. Ne place sau nu, oamenii aşa gândesc şi votează în consecinţă.
Încă ceva, 25 la sută pentru PSD, în contextul actual, e un rezultat bun. Chiar dacă pierde lamentabil în turul doi, dacă scapă de Dăncilă şi se reformează puţin, pe fondul gafelor pe care le face zilnic PNL la guvernare, PSD ajunge la 30 la sută până la parlamentare.
Totuşi, există şi o vorbă cu cezarul şi, la alegerile acestea, ca şi la europarlamentare, PNL a arătat că e cel mai bine cotat partid din România. Poate că aţi uitat, dar e format din două foste formaţiuni politice, PNL şi PDL, care au structuri foarte bune în teritoriu, mulţi primari, foşti şefi de deconcentrate, care au reapărut în peisaj imediat după ce PNL a crescut în sondaje şi a câştigat europarlamentarele. Mai mult, PNL a făcut progrese foarte mari la capitolul imagine, în special la nivel naţional, cu o campanie foarte agresivă la adresa PSD-ului, în ultimii 2 ani. În contextul actual, PNL pleacă din pole-position şi la alegerile din 2020 şi a devenit principala forţă politică din România.
USR-PLUS, în schimb, au pierdut o şansă istorică, pentru două partide nou înfiinţate. Alianţa era pe val, dar a dat-o de gard, prin decizii inexplicabile. Ţinând cont că alianţa nu are structuri în teritoriu, doar un candidat foarte bun putea bate PSD-ul. Iar Dan Barna n-a fost un candidat bun, din contră, a fost unul foarte slab. Investigaţia Rise Project l-a terminat politic pe Barna, care a rămas şi fără imaginea de om cinstit, dezamăgindu-i pe votanţii USR şi ajungând la un scor sub cel de la europarlamentare.
Totodată, alegerile acestea au mai demontat mitul diasporei. Deşi au fost trei zile de vot şi s-au prezentat un număr record de români la urne în străinătate, cei 600.000 sunt puţin, ţinând cont că aproximativ 9 milioane de români trăiesc peste hotare. Mai mult, votul din diapora n-a prea făcut diferenţa, aducându-i doar câteva procente în plus lui Iohannis, care oricum era favorit clar. Aici, PNL şi-a jucat bine cartea şi, cu campania de peste hotare, a scos un scor excelent.
La modul general, turul întâi de la prezidenţiale, ca şi europarlamentarele, ne-au arătat că suntem doar la nivelul de a descoperi democraţia. Pare puţin ridicol să faci un act de bravură din faptul că mergi la vot, să te făleşti cu buletinul pe Facebook, într-o isterie naţională pentru un act care ar trebui să fie privit ca unul firesc. Totodată, am mai văzut că românul are mult timp liber, pe care, de vreo 2-3 ani, şi-l ocupă cu politica pe net. Pare greu de înţeles de ce, dacă nu eşti jurnalist, politician sau implicat în campania pentru un partid, pierzi ore pe Facebook să comentezi să susţii sau să combaţi un candidat, când există multe activităţi, mult mai benefice sau mai relaxante de făcut.
sau poat ca unii nu stau pe facebook toata ziua, si se uita in jur, si asculta un mesaj al unui presedinte care se teme sa iasa la o confruntare, si care indeamna la distrugerea unui partid in loc sa duca o politica de mediere si convietuire cu toate partidele, fiindca asta inseamna democratie!!! poate nu toti sunt spalati pe creier de facebook si Denis Rifai!!! poat unii apreciaza si un discurs de om ponderat nu de un instigator la violenta, penal, cu case in neregula, arogant, cu o nevasta care fuge cand un om cade langa ea, sau un preseidnte care isi arunca paltonul daca nu este servit ca un REGE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! presedintele trebuie sa insemne altceva nu a roganta si ura la adresa opozitiei sale politice!!!!!!!!!!! nu s-a votat PSD, s-a votat per persoana
Votez pesedeul daca imi da autorizatia pe casa care o astept de 12 ani. Dar nu asa simplu. In conditii speciale cu covor rosu in CL si cu fanfarele reunite de la Rodna si Sarata si sa isi ceara scuze public in lacrimi . Si bineinteles Niculae sa planteze 1000 de arbori de aliniament in locurile unde drujba lu OTC si-a facut de cap.
Arborii plantati toamna se usuca vara cand nu ploua 40-50 de zile si nu-i uda angajatii primariei,iar toamna urmatoare ii inlocuiesc pe cei uscati nu pe cei 1000 taiati si care maj.erau sanatosi.A se vedea pe b-dul Indep. ce masacrari au fost facute din arborii vechi si sanatosi unde se vad resturi a trunchiului ramas.