Primul tur al alegerilor prezidențiale 2019 s-a desfășurat în liniște în județul Bistrița-Năsăud, până la această oră. Politicienii au ieșit la vot de la primele ore și și-au exprimat speranțele și dorințele vizavi de aceste alegeri.

Deputatul Cristina Iurișniți a votat în Bistrița și a publicat fotografii cu ea la vot în jurul orei 14.00. Doar că una dintre fotografii a stârnit revolta în mediul online și numeroase comentarii prin care oamenii și-au exprimat dezamăgirea față de ea. Cristina Iurișniți a fotografiat și a publicat buletinul de vot, arătând în spațiul public pe cine a pus ștampila, lucru care este ilegal și se pedepsește prin lege. Fotografia a fost ștearsă ulterior.

„Din 2016 de când am decis să mă implic în politică, am transmis cu perseverență mesajul schimbării atât în Parlament cât și în stradă, în mass-media sau pe rețelele de socializare!

Am votat pentru justiție independentă, autostrăzi și investiții, depolitizare în școli și spitale, meritocrație, competență și demnitate în România!
Am votat pentru ca vocea românilor să se audă puternic prin viitorul președinte!

Am votat un președinte care nu doar respectă Constituția, ci rămâne conectat constant la cetățeni.
Am votat pentru viitorul României și al copiilor noștri!“, a scris Cristina Iurișniți.

Selfie-urile în cabina de vot și fotografierea buletinului de vot sunt strict interzise. Persoana care își fotografiază sau își filmează prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului de vot risca o amendă cuprinsă între 600 si 1.000 de lei.

 

De asemenea, violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă (amenda penală aplicabilă este între 600 și 90.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal).

Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi (amenda penală aplicabilă este între 1.800 și 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal).

Tentativa de violare a confidenţialităţii votului se pedepsește, fiind prevăzută expres în art. 393 Cod penal.

UPDATE: Cristina Iurișniți a șters poza de pe Facebook și a motivat gestul.

„Am votat azi schimbarea.

Era evident și transparent votul meu. Dintr-o eroare tehnică si într-un moment de „euforie” am făcut și public acest lucru.

Aveam un model de buletin de vot dinaintea scrutinului. Legea electorală în vigoare , L370/ 2004 nu interzice fotografierea. În schimb interzice continuarea mesajelor electorale.
Regret și îmi cer scuze public pentru această greșeală. Am reparat imediat eroarea pe care o regret.

În același timp nu pot sa nu remarc că avem legi electorale neclare și ușor interpretabile.
Candidați din tot spectrul politic s-au plâns că acum campania se face în precampanie. Deocamdată respectăm cu toții normele în vigoare. Dacă va trebui să achit vreo amendă o voi face. Când greșim, plătim”, a motivat deputatul USR.

UPDATE 2: Cristina Iurişniţi a fost reclamată la Biroul Electoral Judeţean. Ulterior, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud s-a sesizat din oficiu iar deputatul USR a primit o amendă de 2000 de lei.

 

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA