Secția de neurochirurgie a Spitalului Județean devine și mai performantă, odată cu venirea unui sistem de neuronavigație,o tehnologie de vârf care răspunde tendințelor actuale ale chirurgiei minim-invazive. Neuronavigația este un adevărat GPS care ghidează medicul neurochirurg, ajutând la reușita operației, mai ales în cazul tumorilor aflate în zone profunde ale creierului sau greu accesibile. Cu ajutorul acestei tehnologii, tumorile craniene se pot extirpa cu precizie micrometrică.

Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

„Neuronavigația era o necesitate, în contextul în care noi ne dorim să facem performanță! Este un sistem computerizat care consta în redarea pe un monitor a unor imagini #3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului.
Mai exact, instrumentele folosesc niște senzori și camere de filmat, încât știi în fiecare moment unde este vârful fiecăruia, navigând practic prin creierul pacientului, în timp real. De asemenea, cu ajutorul său și instrumentele nenavigabile devin navigabile.
Și nu este doar atât! Poți să faci biopsii din tumori, prin abord minim invaziv, dar și „planning preoperator”. Adică, să stabilești dinainte întreaga operație, pe baza unor investigații neuroimagistice.
Astfel, tumorile craniene se pot extirpa cu precizie micrometrică.
❗Cu ajutorul neuronavigației, ai siguranța că tumora a fost scoasă în întregime, se reduce riscul leziunilor asupra creierului viabil, ce ar putea surveni în timpul operației, ceea ce favorizează și o recuperare mai rapidă a pacienților.
Beneficiile pentru aceștia sunt majore, evitându-se și lezarea unor structuri importante sau arii vitale din creier, ca de exemplu aria motorie sau centrul vorbirii.
Prin întreaga logistică: neuronavigația, ecograful, microscopul operator, aspiratorul ultrasonic, high speed drill-ul, secția noastră de neurochirurgie și Spitalul Județean, se ridică la performanțe de nivel european.”- a explicat medicul specialist neurochirurg Andrei Farcaș-Rotariu de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița
Așadar, avem încă o #InvestițieÎnSănătate realizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, împreună cu Ministerul Sănătății, în valoare de 1.200.000 lei ( 252.021 euro), cu ajutorul căreia echipa de medici specialiști va salva vieți!
Ca de fiecare dată, felicit întreaga echipă de la Spitalul Județean și vă asigur că voi fi în continuare alături de voi.Performanța-n sănătate înseamnă și o comunitate puternică!“, a scris Radu Moldovan pe pagina sa de socializare.

SPUNE-TI PAREREA