Polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate recent, prin Legea 192/2019, de la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

În conformitate cu acestea, polițistul însușește dreptul de a solicita persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

De asemenea, este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, care îi va permite efectuarea controlului în siguranță.

Prin poziție inofensivă se înțelege:

 1. a) ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
 2. b) depărtarea picioarelor;
 3. c) adoptarea poziției șezut;
 4. d) adoptarea poziției culcat;
 5. e) altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

 

Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. În cazul femeilor cu sarcină vizibilă, a persoanelor care semnalează un handicap și a copiilor, este interzisă solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat.

Termenul ,,atac” semnifică actul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Se consideră ca fiind o intenție de săvârșire a unei acțiuni violente, îndreptate împotriva polițistului, fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

 

 

1 COMENTARIU

 1. FOARTE BINE ! ASTA TREBUIA SA FIE DE CAND LUMEA SI DE CAND AM PASIT PE CALEA DEMOCRATIEI !
  Ar trebui modificata legea armelor si munitiilor , sa poata sa-si cumpere oamenii arme de ” paza si aparare ” cu glontza letal , sa se poata apara importiva hotilor, talharilor si ciminalilor … fara restrictii , decat sa fie majori, apti la capatzana ,fara cazier penal si care sa aiba absolvit un curs legal de arme si munitii .
  A trebuit sa moara atatia silvicultori, ca sa intelegaca parlamentarii ca nu se poate face serviciu cu bota si cu mana goala in fata celor care ne distrug complet padurile, apele, mediul si fondurile cinegetice … La fel trebuie modificata si Constitutia si legea armelor si munitiilor … si dat dreptul tuturor sa se apere in fata agresorilor de orice fel .
  De cine va este frica , sau mai bine zis le este frica politrucilor de toate felurile … ?

SPUNE-TI PAREREA