Sursa Facebook

Odată ce împlinește 18 ani, orice persoană primește dreptul deplin să voteze și să simtă că părerea ei contează, pentru a face o schimbare pe plan politic.

Tinerii care au acum 18 ani fac parte din generatia post-milenială sau concentrată sub denumirea generală de “nativi digitali”. „Generația Z“ se referă la cei născuți de la mijlocul anilor 1990 încoace și, în proporție mare, adolescenții care compun această generație, adica nucleul Generației Z, au acces la smartphone, tabletă și se uită zilnic pe YouTube.  Membrii acesteia sunt primii care au crescut utilizând social media, tehnologia mobilă și, cu siguranță, sunt primii care au folosit de mici tehnologia video mobilă.

Am vizitat mai multe licee din oraș și am aflat cât de interesați sunt elevii din Bistrița, generația „Z“,  de alegerile prezidențiale și, în ce măsură, consideră că în România procesele electorale sunt libere și corecte.

Conform concluziilor unui studiu realizat de Autoritatea Electorală Permanentă privind percepția tinerilor asupra subiectelor politice și electorale din România, aceștia sunt tot mai interesați de procesul de vot și au încredere în procesele electorale.

Tinerii merită să își spună cuvântul! Toată situația este privită de cele mai multe ori cu pesimism și cu gândul că drumul până la urnele de vot, nu va schimba nimic. Dar, dacă ,,Noi nu facem ceva atunci cine o să o facă”, spun hotărâți, majoritatea dintre ei. Astfel, pot influența mult mai mult, decât printr-un simplu comentariu pe facebook, la postările cu referire politică.

Am dorit să aflăm și punctual, părerea unora dintre ei, despre viitorul pe care și-l doresc, cum caracterizează ei un om politic eficient și dacă prevăd o posibilitate a îmbunătățirii situației actuale, după alegeri. Am adresat întrebări directe mui multor tineri, proaspăt ajunși la majorat.

Alexandra Bălan, elev la „Colegiul Național Liviu Rebreanu“: „Nu sunt foarte hotărâtă încă ce carieră o să urmez, însă oscilez între medicină, medicina veterinară și psihologie în țară, dar mai am și câteva opțiuni în străinătate. Consider că un politician ar trebui să fie în primul rând instruit în ceea ce privește legile, dreptul și să aibă un simt al dreptății bine conturat. Un om dispus să se sacrifice la nivel personal pentru binele comun, un lider. Da, cred că votul meu contează, dar sunt conștientă că, pentru a face o diferență e nevoie de ceva mai mult de atât. Nu știu dacă ieșirea la vot de duminică va schimba în bine viitorul, dar sper ca oamenii să participe și să se implice deoarece doar așa putem începe sa mișcăm lucrurile.“

 

Ana Dănilă, elevă a Colegiul Național Liviu Rebreanu:  „Da, particip la vot. Doresc să urmez tehnica dentară. Consider că politicianul care reprezintă țara trebuie să fie: patriot, interesat de binele ei, nu de propriile interese și curajos pentru a-și “apara” țara. Mai mult sau mai putin, da, votul meu contează. Da, sper că măcar unele lucruri să se îmbunătățească după alegeri, deși e greu de spus dacă o să se schimbe cu adevărat sau nu.
Sfatul meu e ca fiecare să iasă la vot. Dacă o să conteze sau nu vom vedea, dar măcar datoria de cetățean să o facem toți. Nu putem cere interes, dacă noi nu arătăm la rândul nostru acest lucru“

Mihai Chinceș, elev al Liceului Tehnologic Grigore Moisil, vrea să urmez Școala de Agenți de poliție din Cluj-Napoca. „Un politician care aș vrea să mă reprezinte trebuie sa fie responsabil, de cuvânt, un om bun. Da votul meu contează! Da sper la ceva mai bun!“, a spus el. 

Sursă Facebook

O altă elevă, colegă cu Mihai, Iasmina Hegedüs, dorește să urmeze Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. „Da ,votul meu contează foarte mult ! Un politician ar trebuie sa fie sincer, sa se țină de cuvânt și responsabil ! Da, am speranța unei schimbări în bine! Votați pentru un viitor mai bun!“, a spus ea.  

Sursa Facebook

 

SPUNE-TI PAREREA