Au început alegerile prezidenţiale 2019, în afara ţării. În premieră, anul acesta românii din diaspora au trei zile la dispoziţie pentru a-şi exprima opţiunea de vot, iar în unele oraşe votarea a început.

Potrivit Agerpres, în cadrul secţiilor de votare din afara României organizate pentru alegerile prezidenţiale au votat vineri, până la 07.00 – ora României, 130 de alegători. Aceştia şi-au exprimat dreptul de vot la secţii de votare din Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, China, Malaezia şi Singapore.

Programul secţiile este astfel: vineri, între ora locală 12:00 şi ora locală 21:00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 7:00 şi ora locală 21:00.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul până la ora locală 23,59 de minute.

Scrutinul se va încheia luni dimineaţa, ora 7:00, pe teritoriul Statelor Unite.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, declară:

Cel mai important lucru este: chiar dacă se formează cozi, să nu existe cetățeni care să nu își fi exercitat dreptul la vot. Cel mai important lucru care s-a făcut fiind procedura simplificată pentru votare: în țară, la fel ca și în trecut iar în străinătate, vineri și sâmbătă, astfel ca să ne asigurăm că un număr cât mai mare de cetățeni își vor exercita dreptul de vot.

Cele mai multe secţii sunt în Spania, 143, în 99 de localităţi, o parte deschise în hoteluri, centre culturale și centre comerciale. În Italia au fost aprobate 142 de secţii, 79 în Germania şi 72 în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Românii din Franţa pot vota la prezidenţiale într-una dintre cele 50 de secţii de votare. Cinci dintre acestea sunt deschise în Paris.

Pe lângă cei care îşi vor exprima opţiunea la urnă, 43 de mii de români au ales să voteze prin corespondenţă, potrivit portalului oficial www.votstrainatate.ro.
Duminică, vor fi deschise 18.748 de secţii de votare pentru alegerile prezindenţiale.

SPUNE-TI PAREREA