Toate secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale și-au deschis porțile la ora 7:00 și toți alegătorii sunt așteptați la urne până la ora 21:00.

Pentru a urmări prezența la vot în timp real pe țară, județ sau UAT, accesați linkul: https://prezenta.bec.ro/prezidentiale10112019/romania-counties

Conform raportului privind acțiunile desfășurate pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României, raport stabilit în data de 6 noiembrie a.c., în județul Bistrița-Năsăud sunt organizate 313 secții de votare din care 83 în mediul urban și 230 în mediul rural.
Numărul alegătorilor la data de 22.10.2019, potrivit operațiunilor curente efectuate la nivelul primăriilor în Registrul electoral și a datelor furnizate de către Autoritatea Electorală Permanentă este de 261689 alegători înscriși în listele electorale permanente și 245818 alegători posesori de cărți de identitate.

Pentru cele 313 secții de votare organizate la nivelul județului, s-au atribuit un număr de 288750 buletine de vot.

Faptul că numărul de buletine de vot atribuite secțiilor de votare este mai mare decât cel al numărului de alegători este justificat de Legea 370/2004 art. 32 alin.2 care spune că buletinele de vot se imprimă în atâtea exemplare câți alegători sunt în circumscripție, cu un supliment de 10%.
Acestea, împreună cu celelalte materiale necesare la secțiile de votare pentru desfășurarea procesului de votare vor fi transportate mâine, 09 noiembrie a.c., de delegații Instituției Prefectului împreună cu pază înarmată din cadrul MAI, și vor fi repartizate și predate primăriilor fiecărui UAT, acestea urmând a fi preluate de președinții fiecărei secții de votare.

La alegerile prezidenţiale din 2019 au fost validate 14 candidaturi. Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea acestora pe buletinele de vot.

1. Klaus Werner Iohannis, susţinut de PNL, actualul preşedinte
2. Theodor Paleologu, susţinut de PMP
3. Ilie-Dan Barna, susţinut de Alianţa 2020 USR PLUS
4. Hunor Kelemen, susţinut de UDMR
5. Vasilica-Viorica Dăncilă, susţinută de PSD
6. Cătălin Sorin Ivan, susţinut de Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională
7. Ninel Peia, susţinut de Partidul Neamul Românesc
8. Sebastian-Constantin Popescu, susţinut de Partidul Noua Românie
9. John Ion Banu, susţinut de Partidul Naţiunea Română
10. Mircea Diaconu, candidat susţinut de Alianţa electorală ”UN OM”, formată din ALDE şi Pro România
11. Bogdan-Dragoş-Aureliu Marian-Stanoevici, candidat independent
12. Ramona Ioana Bruynseels, susţinută de Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
13. Viorel Cataramă, susţinut de Dreapta Liberală
14. Alexandru Cumpănaşu, candidat independent

Aproape 900 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenați, în județul Bistriţa-Năsăud, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum și pentru protecția secțiilor de votare, pe timpul ”Alegerilor Prezidențiale 2019”.

Astfel, pentru buna-desfăşurare a procesului electoral, peste 600 de poliţişti, jandarmi și pompieri vor fi angrenaţi în misiuni de pază a celor 313 secţii de votare constituite în județul Bistrița-Năsăud.

Obiectivele urmărite de oamenii legii în cadrul acestor misiuni sunt paza secţiilor de votare, menţinerea ordinii şi siguranţei publice, prevenirea incidentelor electorale, aplicarea cu fermitate, corectitudine şi echidistanţă a prevederilor legale atunci când se constată încălcări ale legii.

În acest sens, misiunile jandarmilor și polițiștilor încep de mâine, 9 noiembrie, cu asigurarea protecţiei transportului buletinelor de vot şi a celorlalte materiale utilizate în timpul votării, către sediile primăriilor și secțiile de vot de pe raza municipiului Bistrița.

Totodată, în duminica alegerilor, 230 de poliţişti și jandarmi se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale. De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, sunt constituite echipe operative vor acţiona, conform competenţelor și din care fac parte peste 40 de poliţişti.

A fost stabilit şi un efectiv de rezervă, care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, împreună cu structurile de jandarmi, dacă situaţia operativă o va impune.

2 COMENTARII

  1. Celebra publicație americană de analiză politico-economică Bloomberg, amintind că alegerile pentru Președintele României au început deja peste hotare, iar de deschiderea sectiilor de votare din țară ne mai despart doar câteva ore a publicat un articol cu titlul „Președintele, care a salvat România de pe marginea prăpastiei, se apropie de un nou mandat”, in care se spune printre altele că alegătorii din România sunt chemați în acest weekend la urne și, cel mai probabil, îi vor acorda președintelui Klaus Iohannis un al doilea mandat, scrie Bloomberg, care îl descrie pe șeful statului ca fiind omul care a ajutat la trimiterea după gratii a celui mai puternic politician român, Liviu Dragnea, și care a adus România din nou în centrul Uniunii Europene.

SPUNE-TI PAREREA