Cu ocazia dezbaterilor organizate în medii mai puțin formale, de către polițiștii, se urmărește informarea tinerilor cu privire la alegerile pe care le fac în viața de zi cu zi și importanța acestora, pentru viitorul lor.

Beneficiile unor astfel de activități interactive sunt evidente pentru ambele părți: polițiștii pot afla punctul de vedere al tinerilor pe subiecte de interes pentru ei și pot răspunde punctual unor întrebări venite din partea acestora. Tinerii au ocazia să discute într-un mediu relaxat, mai puțin scolastic cu reprezentanții legii, să interacționeze cu aceștia. Cafeneaua publică este o metodă de dialog activ, schimb de idei, păreri, soluții, dar în același timp este și o foarte bună modalitate de consultare și de participare la luarea deciziilor.

Prin acest intermediu, astfel de activități urmăresc identificare a celor mai bune soluții pe un anumit subiect, cum ar fi rolul anturajului în luarea deciziilor, costurile și consecințele unor alegeri nepotrivite, răspunderea penală a minorilor, violența în general și bullyingul în mod special, siguranța în mediul on-line sau în viața reală.

În luna noiembrie a.c., polițiștii de prevenire și proximitate au vizitat mai multe licee din oraș și din mediul rural și au stat de vorbă cu elevi, discutând despre ”ce înseamnă să fii cool” altfel decât adoptând comportamente sau atitudini negative, au vizionat materiale informative pe tema consumului de alcool, tutun sau droguri, despre traficul de persoane.

Agentul din cadrul Poliției de Proximitate, Anca Ciorean a fost pionul principal într-una dintre activități, care are în responsabilitate Liceul cu Program Sportiv Bistrița. Elevii din clasa a IX-a au fost informați despre rolul polițistului de proximitate în raport cu școala, cum se pot proteja împotriva furturilor între colegi, cum să își gestioneze conturile pe rețelele de socializare, care sunt consecințele absenteismului școlar sau care sunt limitele răspunderii penale a minorilor.

Totul s-a desfășurat într-o atmosferă pozitivă, iar sfaturile au fost recepționate de auditoriu într-un mod mult mai personal.  Anca est, de asemenea, fostă elevă a Liceului cu Program Sportiv Bistrița.

În mediul rural, activitatea ”Cafeneaua Prevenirii”  a fost dedicată elevilor Liceului Teoretic ”Solomon Haliță” din Sângeorz-Băi. A prind formă, printr-o activitate cu tema prevenirii disparițiilor de minori și a traficului de persoane, dedicată elevilor Liceului Teoretic ”Solomon Haliță” din Sângeorz-Băi.

Au fost detaliate mai multe aspecte pe temele menționate de către ofițerul de prevenire și a avut loc o proiecție de film, despre traficul de persoane. Elevii au stabilit astfel care sunt regulile de avut în vederea pentru a nu ajunge în astfel de situații de victimizare. Până la finalul anului școlar polițiștii au în vedere organizarea și a altor ediții ”Cafeneaua Prevenirii” dedicate liceenilor din județ.

 

SPUNE-TI PAREREA