Mai multe organizații din Bistrița-Năsăud s-au mobilizat  astăzi și au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva tăierilor ilegale a pădurilor. 

Bistrițenii s-au adunat de la ora 17.00, în fața Prefecturii din Bistrița, unde au afișat pancarte cu mesaje în apărarea copacilor și a mediui înconjurător. Marșul pentru păduri are loc în mai multe orașe din țară, la inițiativa Agent Green și Greenpeace. În Bistrița, protestul este susținut de Tășuleasa Social și Partidul Verde. 

UPDATE:

În urma apelului făcut de mai multe organizații cu profil ecologist, aproximativ 200 sute de bistrițeni au fost prezenți astăzi, echipați cu pancarte, începând cu ora 17:00, în fața Prefecturii, la Marșul pentru păduri. Protestatarii s-au adresat ferm autorităților competente, cerând transparență și implementarea unor măsuri cât mai urgente împotriva tăierilor ilegale. De asemenea, oamenii solicită ca pădurile să fie protejate printr-un sistem automat. Nu a fost vorba despre un marş politic, la fel cum nu poate fi vorba doar de o singură persoană vinovată.

Conform Greenpeace, un studiu recent, ralizat de arată că Rmânia încă mai deține 526.000 ha de păduri potențial primare și seculare.
„Pe lângă o moștenire naturală unică în lume și o biodiversitate pe care, odată pierdută, nu o mai putem aduce înapoi, ele sunt de o importanță vitală în contextul climatic actual. Deseori însă, după tăieri abuzive, reîmpădurirea nu mai ține pasul”, arată Greenpeace.

„Ce lăsăm copiiilor noștri? Pentru că întotdeauna o problemă de mediu este un împrumut pentru generația viitoare. Dacă noi nu suntem în stare să îi pregătim și să le spunem mergeți înainte, o să aveți șansa la mai bine, nu o va face nimeni. Nu este destul să le asigurăm o casă și o mașină. Probabil că Tășuleasa Socila nu va mai ieși în stradă, dar vă așteptăm la împăduriri…sau probabil că vom mai ieși din nou și din nou, până când vom primi niște răspunsuri la întrebări, pe care ni le punem cu toții, de atâta timp. Mi se pare că este cel mai frumos exercițiu democratic și sperăm ca acest mesaj să ajungă unde trebuie! Vrem să fim parte și să înțelegem ce se întâmplă. Lemnul este al vostru, pădurea e a noastră și vrem să ne recăpătăm valoarea ei socială”, a spus Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social.

O parte din cei prezenți au fost de acord, cu faptul că participarea democrată la marșuri și proteste este foarte bună și reprezintă singurul lucru care îi avertizează pe legiuitori că sunt urmăriți. Traseul marșului a început din fața Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, continuând pe Bulevardul Republicii – Gheroghe Șincai – pietonalul Liviu Rebreanu și înapoi în punctul de pornire.

 

2 COMENTARII

  1. Si ONG. Bistrita CIVICA a fost prezenta la adunare. Ei au marele merit de a fi salvat padurea CORDISOR de asa zisa centura NEOCOLITOARE pe care administratia OTC voia sa ne-o faca cadou, cu riscul de a trage pe nas si mai mult dioxid de carbon. Multumim OBSERVATOR !

  2. suntem curiosi daca aceste proteste vor mai avea loc….tinand cont ca prietenii lui Iohannis care ne taie padurile, tocmai ce si-au capatat influenta maxima si in guvern, fiind guvwernerul lui Iohannis dictatorul

SPUNE-TI PAREREA