În perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2019, polițiștii Serviciului Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Direcției de Ordine Publică, împreună cu polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Mureș, Suceava și Vrancea, au desfășurat o acțiune operativă pe raza județului Bistrița-Năsăud.

De asemena, la acțiune au participat specialiști silvici din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor și gărzilor forestiere Brasov, Cluj, Oradea, Ploiesti, Râmnicu Vâlcea, Timișoara și Suceava.

Activitatea a vizat prevenirea tăierilor ilegale de arbori din fondul forestier național, precum și verificarea respectării dispozițiilor legale de către agentii economici care se ocupă de achiziția, depozitarea, prelucrarea și comercializarea materialelor lemnoase.

Pe parcursul activităților echipele de control au verificate 13 societăți cu obiect de activitate în domeniul forestier, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice fiidn aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 97.000 de lei.

Neregulile despistate au vizat expedierea materialelor lemnoase fără proveniență legală, expedierea materialelor lemnoase fără avize de însoțire a materialelor lemnoase, deținerea de material lemnos fără documente de proveniență, nedeținerea sau necompletarea la zi a registrelor de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase și nerespectarea modului de completare a avizelor de însoțire.

Totodată, au fost au fost confiscați 1.305 mc de material lemnos, în valoare de 440.241 de lei.

1 COMENTARIU

 1. OAMENI BUNI , taierile ilegale se vor termina NUMAI ATUNCI CAND :
  1/. Se vor comasa inapoi in administratia statului, prin ROMSILVA, absolut toate padurile indiferent de proprietate ;
  2/. Toate operatiunile ” padurii ” sa fie gestionate si prelucrate calificat prin inginerii silvici astfel scolarizati, brigadierii si padurarii necesari unei bune administrari, productii, protectii si pazei si securitatii acestui ” aur verde national ” , pentru ca particularilor nu le trebuie decat drujbisti si tafisto-tractoristi… ;
  3/. Exploatarile de padure, sa se faca de catre ROMSILVA exclusiv, prin subunitatile sale de exploatare forestiera si absolut tot ceea ce se ” vinde ” … sa fie depus la ” O RAMPA DE VANZARI CU LICITATIE PUBLICA ” … astfel incat IN PADURE SA NU SE MAI LICITEZE ABSOLUT NIMIC SI SA NU MAI AIBA ACCES ABSOLUT NIMENI STRAIN INFARA ADMINISTRATORILOR , ADICA ROMSILVA , deoarece altfel, toti liciteaza o anumita cantitate si taie cu totul alta ( poate dubla ) ;
  4/. Pentru delictele silvice, pe langa amenzile colosale ori puscaria data delicventilor, acestia sa fie fortzati ca gratis, sa participe la actiunile de reimpadurire si sa planteze ( fara plata ) orbligatoriu cate 1000 o mie de puieti , pentru fiecare metru cub de lemn taiat ilegal ;
  5/. Pentru populatie, ca lemn utilitar-gospodaresc, foc etc. sa fie infiintzat un ” depozit permanent ” cu astfel de lemne, de unde permanent ( functie de cati bani are omul… ) sa-si poata cumpara aceste lemne, fara sa fie nevoit sa apeleze la hotii de lemne , care au facut o adevarata ” profesie ” din asta , cu tot SUMAL-ul creat de doamna Doina Pana …
  6/. Pentru combaterea delictelor silvice, sa fie creata JANDARMERIA (RANGERII ) PADURII, MEDIULUI APELOR SI FONDULUI CINEGETIC , ca insitutie independenta , mobila si subordonata direct Guvernului , cu dotarile tehnice necesare deplasarilor, supravegherii calificate , prinderii si ” arestarii ” celor care taie padurile ilegal , polueaza mediul sau apele, ori comit tot felul de braconaje cinegetice . ( Aceasta GARDA FORESTIERA, nu este fcienta absolut deloc si nici utila, pentru ca nu fac altceva, decat ” constata faptele dupa ce padurea a fost deja taiata si defrisata ” … nicidecum preventiv, nefiind o institutie politieneasca de stat ci exclusiv un fel de ” entitate contabila si fiscala ” de verificatoare de gestiuni – adica un fel de ANAF forestier .

SPUNE-TI PAREREA