Ziua de 1 noiembrie,  ,,Luminaţia”, a adus împreună sute de bistrițeni, cu mic, cu mare, care i-au pomenit și cinstit pe cei dragi lor, plecați de pe această lume. Arterele principale au fost supraaglomerate, traficul fiind îngreunat, mai ales la orele amiezii, iar cozi parcă fără sfârșit se împleteau grăbite, până la destinație.

Piețele din oraș și colțișoarele străzilor principale au fost decorate cu flori și lumânări, care aveau să ajungă, cu un gând senin, la cei care nu mai sunt printre noi.

Bistrițenii au pornit încă de la primele ore ale dimineţii, să cureţe mormintele, să aprindă o lumânare şi să pună flori, în memoria celor dragi care au decedat.

Datorită lumânărilor, spre seară, s-a creat o atmosferă de poveste, ca în fiecare an. Cu ocazia acestei zile, se întorc acasă chiar și persoane de peste hotare, pentru a fi alături de cei dragi. Cu ochii umeziți și emoție în suflet, s-au adunat familii întregi, în jurul mormintelor, depănând amintiri, cu voci tremurânde.

Mulți bistrițeni s-au plâns de faptul că, în continuare se fură flori de pe morminte, jerbe sau chiar vaze cu flori. Aceștia dau vina pe autorități, întrucât sunt prea puțini oameni de pază, pentru o suprafață atât de mare, înfractorii rămânând astfel nepedepsiți.

1 COMENTARIU

 1. Motto:
  „Mormintele sunt un fel de instrumente muzicale, cari sporesc infinit tăcerea in lume”
  (Lucian Blaga)
  În fiecare an, de 1 noiembrie această „tăcere” este este spartă de linistea luminaţiei, când fiecare mormânt devine un mic altar al luminii. Mii şi mii de lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate. Se spune că de Ziua Mortilor porţile Tărâmului de Dincolo se deschid iar morţii vin să-i viziteze pe cei vii.
  În loc de concluzii, mai bine versurile din poezia „A FI” de Mircea Micu:
  A fi peste mormântul verii,
  Sedus de viată ca de-un dor
  Mânz tânăr degustând lumina
  Sălbatic si nerăbdător.

  Sa crezi că nu există moarte
  Că mortii sunt numai un fel
  De fluturi adormiti de muzici
  si `nchisi `n bile de otel.

SPUNE-TI PAREREA