Alegerile locale de anul viitor se anunţă foarte interesante. Cu PSD-ul ieşit de la guvernare, presiunea asupra social-democraţilor a mai scăzut şi „demonizarea pesediştilor” îşi pierde din intensitate. Faptul că majoritatea primarilor, în special cei de comune, şi-au cam bifat obiectivele, atât din fonduri europene, cât, mai ales din bani de la guvern, prin PNDL le aduce acestora un plus de linişte pentru 2020.

Majoritatea dintre actualii primari din judeţul Bistriţa-Năsăud se văd deja cu un nou mandat iar unii visează chiar să iasă la pensie (specială) din funcţia pe care o ocupă în prezent. E adevărat că la capitolul realizări, majoritatea primarilor stau bine, deşi n-ar mai trebui să fie mare realizare să faci un drum sau un cămin cultural în ziua de azi.

Ce au pierdut însă majoritatea primarilor din vedere este capitolul „imagine”. Foarte puţini sunt cei care comunică ce au făcut pentru comunitate… şi mai puţini sunt cei care le cer părerea oamenilor despre proiectele pe care să le realizeze, ceea ce nu-i de mirare, în contextul în care multe primării nici nu au site în 2019 (!), primarii nu şi-au postat nicăieri declaraţiile de avere şi cam jumătate dintre ei nu au pagini de Facebook sau postează din haşti în paşti. Aceste aspecte s-ar putea să-i coste grav pe unii primari, care trăiesc încă după ideea că e de-ajuns să vorbeşti cu oamenii care vin în primărie, pe stradă sau pe la biserică, în contextul în care bătăliile electorale se câştigă în social-media, pe canalele online, fie Facebook, fie ziare online sau alte forumuri.

În sondajele interne ale partidelor, cel mai bine stau, la notorietate şi la încredere, persoanele politice care au vizibilitate foarte mare pe online, pe canalele amintite mai sus. Cei care au lucrat la imagine de multă vreme, au rezultate şi, cel mai probabil, vor avea şi la alegerile locale. E de ajuns să ne uităm la numărul de like-uri pe care îl are fiecare politician local pe pagină, la comentariile şi la reacţiile postărilor, ca să ne facem o idee despre cum e situat „pe piaţă”. Radu Moldovan, Robert Sighiartău, mai nou, Cristian Niculae, sunt printre politicienii activi şi care transmit mesaje cu impact pe reţelele de socializare, dar şi cu apariţii multe în media online. E clar că reach-ul postărilor are legătură şi cu funcţiile importante pe care le ocupă, dar se vede că nu transmit mesaje „la plesneală”, ci după o strategie. Fără a intra prea mult în detalii, ideea e că sunt unii politicieni, puţini, care exploatează la maximul potenţialul la capitolul imagine, de la poze, video-uri spectaculoase, până la cele mai mici detalii de transmitere a mesajelor scrise.

Mai sunt unele persoane publice, care, deşi nu ocupă funcţii importante, au un reach impresionant pe social-media. I-am aminti doar pe Alin Seserman, pe Doris Rai, pe Bogdan Ivan sau pe Mihaela Ivan, primii doi chiar potenţiali candidaţi la Primărie Bistriţa, în timp ce Mihaela Ivan, care e şi purtător de cuvânt la PSD,  îşi construieşte singură, foarte bine, şi imaginea ei… nu de alta, dar ar fi culmea ca un consilier de imagine să aibă un consilier de imagine :).

Să revenim la primari, care n-au învăţat prea bine lecţia „alegerile se câştigă pe online”. E adevărat că sunt unii cu o activitate foarte bună, în special cei tineri care, după exemplul Radu Moldovan, îşi postează realizările pe Facebook, dar majoritatea au ignorat total acest aspect şi, la prima vedere, probabil că niciunul nu are un consilier care să se ocupe cu adevărat de imagine, cu poze, video, postări, comunicate de presă, un plan de apariţii în mass-media sau pe reţelele de socializare. Cei mai mulţi primari se bazează pe faptul că vor vorbi cu oamenii în campanie, pe faptul că „oamenii văd ce am făcut” sau, în cel mai fericit caz, fac ceva pliante cu două luni înainte de alegeri. Poate că astea au mers până acum, dar, judecând după ultimele alegeri şi evenimente, lucrurile s-au schimbat radical şi faptul că ignoră comunicarea online i-ar putea costa baroneala şi să fie nevoiţi să se întoarcă la meseriile de bază (care au) la următoarele alegeri.

 

 

SPUNE-TI PAREREA