Se spune că arhitecții proiectează pentru prezent, ținând cont de trecut, pentru un viitor necunoscut. Nouă ne place să credem că perspectiva ar trebui să fie și mai pragmatică, mai ales când vine vorba despre succesul în afaceri.

Așadar, atunci când proiectezi pentru succes, viitorul trebuie să devină predictibil și cuantificabil, iar rezultatul să aibă un scop definit. Pentru a exemplifica acest concept vă propunem să ne aruncăm privirea asupra unor proiecte arhitecturale de succes, care au impresionat atât prin latura estetică, cât și prin cea utilitară.

  • Biblioteca Națională ”Francois Mitterrand”, Paris, Franța

Biblioteca Națională a Franței este opera arhitectului Dominique Perrault. Complexul ”Francois Mitterrand” este amplasat pe malul stâng al Senei și include birouri, săli de lectură și peste 3600 de spații de studiu individuale.

  • Harpa Reykjavik, Islanda

Sala de Concerte Harpa domină aspectul portului din capitala Islandei. Reykjavik se poate lăuda cu un spectaculos complex de evenimente, care a rezultat din colaborarea dintre compania Henning Larsen Architects și artistul Olafur Eliasson. Întreg exteriorul clădirii este acoperit cu pereți cortină din sticlă multicoloră, susținuți de structura din oțel.

  • Louis Vuitton Fondation – Paris, Franța

Dacă vi se pare că seamănă cu un vapor, aveți dreptate. Cele 12 ansambluri de panouri din sticlă au fost gândite pentru a se asemăna pânzelor unei corăbii. Arhitectul canadian, Frank Gehry s-a inspirat din stilurile arhitecturale ale perioadei Belle Epoque.

  • Westfield Shopping Centre – Londra

Acest centru comercial masiv din centrul Londrei este acoperit cu mii de panouri individuale din sticlă transparentă sau mate. Acoperișul are o suprafață totală de 16.000 metri pătrați și este susținut de o structură din oțel. Arhitectul new-york-ez, Michael Gabellini este autorul acestui acoperiș ondulat.

  • Institutul Internațional de Management – Kolkata, India

Abin Chaudhuri s-a inspirat din culorile cerului Calcutei, când a proiectat fațada din sticlă colorată. Pereții cortină sunt ondulați, iar culorile vii ale panourilor din sticlă alternează, conferind astfel clădirii un aspect remarcabil.

 

 

 

 

 

(sursă foto: Harish Nakerikanti via Wikimedia)

 

 

Într-o lume atât de diversă este important ca arhitectura să devină o modalitate de evidențiere, fără a uita, însă, de funcționalitate.

SPUNE-TI PAREREA