Zeci de medici de diferite specializări au participat miercuri la un eveniment marca “Dorna Medical”, care s-a desfăşurat la Hotel Metropolis din Bistriţa. Ideea organizării acestui simpozion ştiinfic a plecat de la faptul că 75 la sută din diagnostic este reprezentat de dozările de laborator.

Simpozionul ştiinţific cu tema “Importanţa medicinii de laborator în stabilirea diagnosticului” , al cărui amfitrion a fost Roman Boca, managerul Dorna Medical, a adunat mai multe prezentări medicale ştiinţifice, din domeniul medicinei de laborator şi endocrinologiei.

Evenimentul a debutat cu prezentarea despre importanţa vitaminei D în viaţa noastră, intitulată “Impactul biologic al vitaminei D ca micronutrient organic esenţial pentru viaţă”, expusă de profesor habilitat Dr. Liliana Georgeta Foia, medic primar medicină de laborator, Conferenţiar, Sef lucrări UMF “Grigore T. Popa” Iaşi.

Rămânând în acelaşi registru, Dr. Rodica Boca, medic primar medicină de laborator a susţinut o prezentare despre nivelului de Vitamina D şi Rolul Vitaminei D în sănătatea organismului. De asemenea, dr. Rodica Boca a ţinut să precizeze importanţa medicilor de laborator în sistemul medical.

Atât dr. Rodica Boca, cât şi Dr. Liliana Georgeta Foia au tras un semnal de alarmă cu privire la incidenţa crescută a deficitului de vitamina D, precum şi implicaţiile acesteia în diverse patologii, cum ar fi spasmofilia sau rahitismul şi osteoporoza, până la afecţiuni invalidante, ca demenţa, depresia, boala Parkinson.

Dr. Alina Irina Filip, medic specialist endocrinologie în cadrul Policlinicii Bistriţa a vorbit, în cadrul evenimentului, despre importanţa dozărilor de laborator la pacienţii cu tulburări ale metabolismului fosfo-calcic. Dr. Alina Filip a prezentat rolurile calciului în organism şi a tras un semnal de alarmă asupra importanţei stabilirii cauzei deficitului de calciu, pentru a avea efecte pe termen lung şi nu doar de a se administra preparate de calciu şi vitamina D.

Simpozionul s-a încheiat cu o prezentare mai aplicată, cu exemple, despre rolul testelor de laborator in diagnosticarea anemiilor, prezentare susţinută de Dr. Teodora Melinda Mariaşiu, medic primar medicină de laborator.

La final, dr. Rodica Boca a subliniat importanţa medicului de laborator, dincolo de aparatura ultramodernă cu care laboratoarele sunt dotate, menţionând totodată importanţa stabilirii unei colaborări între clinician şi medicul de laborator.

DORNA MEDICAL înseamnă o rețea ultramodernă de laboratoare clinice, centre de imagistică și o policlinică, dotate cu aparatură de ultimă generație. În judeţul Bistriţa-Năsăud, DORNA MEDICAL are puncte de recoltare în Beclean, Năsăud şi Bistriţa, iar noul sediu central din municipiu este situat pe strada Gheorghe Şincai.

 

 

SPUNE-TI PAREREA