Dacă ne-am opri pentru o secundă, în toată goana asta a noastră după ,,cât mai mult” și ne-am gândi cât la sută contează, de fapt, cu adevărat pentru noi?
Minimalismul, considerat o modă la începuturi, are multe beneficii uimitor de practice în viața noastră. Costă mai puțin, aduce aerisire, libertate, odihnă, pace și calm, într-o lume agitată și ne permite să ,,alergăm” după acele foloase care contează cu adevărat. Este adaptabil fiecăruia, neavând o structură de la care nu poți să te abați.
În urma unui studiu realizat în cadrul Universității Princeton, s-a demonstrat că traiul într-un mediu haotic, aglomerat, supune creierul la un efort suplimentar. Toată agitația din jur ne distrage atenția, concentrarea, iar informațiile sunt procesate mai greu, spre deosebire de un mediu organizat, curat. A fost menționat și faptul că, cei care au aruncat lucrurile nefolositoare din casă și din birou, nu au fost așa ușor iritabili și distrați, concentrându-se mai bine, devenind mult mai productivi.
Minimalismul, este o mentalitate și un set de valori, care nu se referă la absența idealizată a lucrurilor, eradicarea personalității și a imperfecțiunilor în favoarea unui „stat utopic” și antiindividualist, ci doar a acelor bunuri, care vor maximiza sensul a ceea ce am ales să păstrăm. Ne putem imagina, de exemplu, ,,tăcerea” camerei care permite pieselor alese să ,,vorbească” cât mai clar despre ceea ce contează cu adevărat pentru noi. Într-o societate care idolatrizează consumerismul și merge pe principiul: ,,dacă nu rămâne, înseamnă că nu a fost de ajuns”, este destul de greu să fugim de dorința de a avea mai mult, de goana după bunuri fizice.
În urma studiilor în domeniu, potențialul minimalismului constă în adăugare, nu în scădere. Nu se pune accent pe lucrurile pe care le îndepărtăm ci oferă mai multă însemnătate lucrurilor pe care le adăugăm și cu care rămânem. Nu dorința de a cumpăra și de a acumula mai mult îi face fericiți pe adepții mișcării, ci relațiile și experiențele.
Nu este întotdeauna vorba de a trăi ca un pustnic. Dacă ar fi să o ascultăm pe Marie Kondo, guru al curentului, aceasta punctează: Am sute de lucruri, chiar și după ce am scăpat de 90% din lucrurile mele: dețin o mașină. Dețin oale și tigăi și ustensile de bucătărie Dețin un pat, un smartphone. Dețin un laptop, un birou, o chitara, un raft plin de cărți. Dețin o toaleta si o masina de spalat. Însă nu dețin exces! Am doar lucrurile pe care le folosesc frecvent, lucruri care adaugă valoare vieții mele, fără lucruri suplimentare.
De asemenea, se întreabă în mod constant: Mai am nevoie de asta? Când este ultima dată când am folosit asta? Ce s-ar întâmpla dacă scap de asta? Poate cineva să folosească asta mai mult decât mine? Pe scurt, se bucură de viață prin prisma experiențelor și nu a posesiilor materiale.
Astfel, minimalismul nu este un stil de viață radical, ci un instrument care te scapă de lucrurile inutile și permite să trăiești o viață semnificativă fericită. plină de libertate și conștientizare. Eliminând excesul, ești capabil să te concentrezi mult mai bine asupra părților importante ale vieții, cum ar fi: sănătate, relații, pasiuni, dezvoltare de orice fel.
Acest curent este promovarea intenționată a lucrurilor pe care le prețuim cel mai mult și îndepărtarea a tot ceea ce ne distrage de la ele.
Merităm un răgaz și de ce nu puțină ordine prin sertarele vieții!