,,Vă invit la o cafea”, zice ea…. ,,și în lumea mea”!

Îndrăgostită încă din copilărie de mirosul cafelei, pentru care a prins pasiune, Sonia Luiza Epure, ne-a povestit cum vede ea această meserie, ce o ține mereu interesată și motivată. Nu se simte deloc neîndreptățită, deși domeniul în care lucrează este considerat, mai degrabă, o lume destinată bărbaților. Zi de zi se inspiră și își alimentează creativitatea, “vărsată” mai apoi în tot ceea ce face la Brikada, un local din centrul Bistriței. Se consideră că meseria de barista este într-o fază inițială şi că foarte puțini cunosc aspectele acestei îndeletniciri.

Aflăm de la Sonia, că încă de când era mică, aroma cafelei o învăluia, din ibricul ciobit al bunicii. Mama ei era mare iubitoare de cafea și nu exista moment al zilei în care să nu te poată servi cu una. Sonia era curioasă de gustul cafelei și abia aștepta să prindă momentul oportun pentru a sorbi din ea. Își amintește amuzată de momentul în care voia să se uite la un film horror, în miez de noapte și cum, pe ascuns a dat fuga în bucătărie, pentru a lua o gură de cafea, știind că o va ține trează toată noaptea. Însă nu a fost nici pe departe așa…în primele 10 minute din film, Moș Ene i-a cam stricat planurile.

Deși este și studentă la UEB, Comunicare si Relatii Publice, reușește să îmbine totul cu succes! În prezent, dacă vrei să guști o cafea cu aroma perfectă și pictată cu suflet, o poși găsi pe Sonia la Brikada, pe pietonalul Liviu Rebreanu.

Cu toate că a mai lucrat și în alte cafenele din oraș, nu a avut ocazia să își exerseze atât de mult pasiunea. “După ce m-am angajat la Brikada, băiatul care era pe tură în momentul respectiv mă vedea că sunt intetesată de ceea ce face. Priveam insistent tot procesul, ba mai mult, îi ziceam mereu cât de mult mă pasionează. În cele din urmă, m-a chemat lângă el și, cu toată răbdarea din lume, mi-a aratat pas cu pas tot ce presupune această activitate. Toata lumea din jur a contribuit cu sfaturi utile și m-au ajutat enorm. Matei, după ce a văzut că încep să mă descurc din ce în ce mai bine, m-a trimis o zi întreagă la Cluj, unde am încercat să îmi perfecționez crema de lapte. Mă uit tot timpul la tutoriale pe internet și le pun în practică la locul de muncă”, povesteşte Sonia.

Faptul că oamenii care gustă prima dată cafeaua făcută de ea și devin clienți fideli după asta, o ține mereu pasionată și interesată!  “Mă simt apreciată la locul de muncă, atât de către Matei cât și de restul colegilor din Brikada, dar și de către clienți! Asta îmi dă multă încredere în mine!”, spune Sonia.  Îi este permis să vină cu toate ideile ei și se sfătuiește mereu și cu restul personalului, în toate privințele. “Suntem prieteni în primul rând, iar mai apoi angajaţi”, ține să menționeze ea.

Fiind o lume mai mult a bărbaților, cea de barista, Sonia ne spune că, la început, se simțea ușor judecată și probabil că nu îi se oferea credibilitatea binemeritată. Cu toate astea, capătă și mai multă încredere și se simte egală lor. “De obicei, oamenii au impresia că o femeie nu prea are ce căuta după bar, încălcând un teritoriu. Am avut parte de momente cu glume proaste, însă au îndrăznit o dată, iar a doua oară nu au mai avut ocazia. Am știut cum sa tratez situația, să le dau peste nas și,cu toate acestea, să nu se supere pe mine. Simt că m-am dezvoltat mult în relaționatea cu ceilalți. Citesc mult mai ușor persoanele acum”, spune Sonia.

Când intră  în bar este “zen”, pentru că stie că iar o să facă cafea jumătate de zi. Aici bea și prima ei cafea pe ziua respectivă, pentru a se încărca de simțuri și arome.

Pe de altă parte, mama ei, fiind croitoreasă, i-a insuflat și pasiunea pentru modă, având un stil aparte de a se îmbrăca.  Își modifică mereu hainele după ideile ei și astfel și-a dezvoltat viziunea și pe partea asta. A apreciat în acest local, că nu i s-a impus un anumit stil vestimentar, ci îi s-a dat frâu liber în ceea ce privește vestimentația. “Toată lumea mă știe ca fata cu pălărie! Am fost considerată exagerată uneori. Sunt noncoformistă și nu o să reușească nimeni să îmi impună un stil anume. Mă îmbrac în funcție de starea de spirit, și capăt încredere în mine, dacă sunt mulțumită de felul cum arăt”, spune Sonia.

În viitor, vrea să se specializeze neapărat printr-un curs de barista și să învețe cât mai multe în ceea ce privește această meserie.

Sonia este și o mare iubitoare de pisici. Ea și colegii ei de la Brikada s-au pus de acord adopte o pisică, pe care o hrăneau zilnic și au botezat-o “Escobar” . Stă lipit de fereastră si ne așteaptă zilnic, la bar, să-i oferim o mângâiere.

Haideți la cafea… zicem și noi!

SPUNE-TI PAREREA