Ne-am luat rămas bun cum se cuvine de la vară (mai mult sau mai puţin) și am intrat direct în mireasma mustului dulceag, al soarelui mai blând ca alte dăţi, al puloverele pufoase şi eşarfelor colorate. Conform sociologului Kathryn Lively de la Dartmouth College, obsesia noastră pentru sezonul tomnatic, este o construcție socială, care începe încă de când suntem copii. Într-un interviu pentru publicația The Huffington Post, sociologul din Dartmouth, a explicat că mulți dintre noi am fost setaţi psihologic de la o vârstă fragedă să anticipăm şi respectiv să iubim toamna și toate reperele care vin odată cu ea.

Asocierea toamnei cu întoarcerea la școală, goana după rechizite, reîntâlnirea cu prietenii vechi şi câştigarea altora noi, reprezintă tiparul de la care nu am deraiat timp de 18 ani, susţine Lively. Pentru mulți dintre noi, aerul crocant și poleiala frunzelor, reprezintă un nou început. Indiferent dacă ne întoarcem la școală sau nu, trecerea de la un sezon la altul, în acest caz, vara la toamnă, poate invoca aceleași emoții pe care le-am trăit de fiecare dată, cum ar fi: inspiraţia de a experimenta lucruri noi, de a învăţa ceva nou sau pur şi simplu simţim nevoia de o schimbare în viaţa noastră.

S-a descoperit că în relația dintre timp și motivație, anotimpurile au mai multă importanță decât am crede. Mai precis, cercetările atrag atenţia asupra conceptului de „repere temporale”, perioade specifice de raportare, cum sunt şi zilele de naștere sau sărbătorile. Toamna în general, pe lângă dovleacul zâmbăreţ şi Halloweenul popular deja şi la noi, aduce odată cu ea consolidarea sentimentului de “comportament aspiraţional”, a motivaţiei, fiindu-i atribuite noi începuturi, dorinţa de dezvoltare, de meditaţie. Aceasta din urmă ne poate scăpa de anxietate, de starea letargică, de stresul coroborat cu schimbarea climatică. Odată cu căderea frunzelor, apare şi o schimbare vizibilă în rutina noastră. Lunile de toamnă aduc cu ele un ritm mai lent și uşor mai relaxant, care parcă mai potoleşte alergătura cotidiană şi lasă loc contemplaţiei. Cercetările au arătat, de asemenea, că, în multe cazuri, vremea caldă poate afecta negativ capacitățile noastre de luare a deciziilor, în timp ce vremea mai rece ne ajută să gândim mai clar.

De asemenea, există o bază sociologică pentru iubirea toamnei, fiind văzută ca o perioadă reconfortantă: ne răsfăţăm în puloverele pufoase, cu cafeaua prea fierbinte, plimbată dintr-o mână în alta, pe strada pietonală, pătată de ”alamă”, lăsând prelingerea razelor încă dornice să ne învăluie.

Astfel, sezonul toamnei ne reamintește că avem cu toții acele părţi în noi înșine, care ar merita o reînoire. Acest lucru ne va permite să dezvoltâm noi idei, să ne îmbunătățim abilitățile, să ne aprofundăm relațiile și să creștem pe calespirituală. Încetinește puțin, fă spațiu în viața ta pentru TINE și hrănește-te cu ce are perioada aceasta mai de preț!

SPUNE-TI PAREREA