Un nou refugiu montan, un adăpost care poate face diferența dintre viață și moarte în cazul unor fenomene neprevăzute pe munte, a fost construit pe creasta munților Rodnei, zona Șaua Gărgălau.
Adăpostula fost finalizat în proporție de 90%, 10 tone de materiale (lemn, nisip, panouri) fiind transporate cu ajutorul elicopterului Mi-17 nr.108 care a efectuat o misiune în sprijinul Salvamont Bistrița-Năsăud
Refugiul este amplasat la o altitudine de 1850 m, coordonate gps 47°34’16.7″N / 24°47’46.9″E.

Refugiul are la baza avizul favorabil nr.983/21.08.2018 emis pe numele Hai Pe Munte Iasi – Oficial,de catre Consiliul Stiintific al Parcul Muntii Rodnei.

Construcția refugiului face parte dintr-un proiect mai amplu demarat de asociatia Hai pe Munte Iași, în anul 2015 cu un adăpost de urgență în zona Ineu, continuat în anul 2017 cu primul refugiu de acest model în zona Saua între Izvoare/La Cărți si se va incheia cu un al treilea asemănător în zona Ineu.

„A fost o munca fizica intensa, uneori pana tarziu in noapte, cu echipe pentru transport, echipe pentru zidarie, lucru in lemn, la bucatarie, accesorii de tot felul, care a durat pe cumulat vreo 25 de zile, conceptia si gasirea solutiilor importante fiind rodul colaborarii cu Ionuc Mihali si Marius Radeanu .
Constructia efectiva a fost realizata de membrii si simpatizantii ai Hai Pe Munte Iasi – Oficial, voluntari mobilizati de Salvamont Bistrita-Nasaud, Club Montan Echipa De Munte si Salvamont Borsa .
Acest refugiu nu putea fi realizat fara ajutorul important dat de Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I. si Asociatia Salvatorilor Montani Borsa.
Am fost sustinuti financiar de Asociatia Ghizilor Din Bucovina cat si de multe entitati fizice si juridice care au efectuat donatii, ne-au sprijinit in diverse moduri si au prestat munca fizica, fiindu-mi imposibil sa ii etichetez pe toti. Acestia se stiu, se cunosc si se vor intalni pe munte cu satisfactia ca au facut si altceva decat poze, ture sau performante personale.
Totusi tin sa-i mentionez pe cei care au ne-au fost alaturi si la actiunile anterioare din muntii Rodnei, Mai Bine, Iacomi Marian Si Alina, Doina Jauca, Poll Lucia Mihaela.
Si asa cum bine a zis Sorin Apostol, lucruri minunate se intampla cand persoane fizice si institutii colaboreaza, dar e de datoria autoritatilor din zona sa previna degradarea acestui refugiu, care poate conta in cazul unor situatii neprevazute“, a transmis un reprezentant al asociației pe pagina de facebook.

SPUNE-TI PAREREA