Ocolul Silvic Bistrița-Bârgăului a transmis o serie de recomandări pentru locuitorii din comunele Bistrița Bîrgăului, Prundul Bîrgaului,Josenii Bîrgaului,Tiha Bîrgaului, dar și pentru turiștii care vizitează Stațiunea de interes local Colibița! Recomandările se referă la evitarea, pe cât posibil, a ușrilor din zonă, respectând câteva reguli de rutină, dar și un ghid de comportament în cazul în care întâlnirea cu ursul este inevitabilă.

„In cazul aparitiei ursilor in zona locuintelor dvs. va rugam sa anuntati telefonic personalul silvic de la Ocolul Silvic Bistrita Birgaului sau la Postul de jandarmi montani Colibita, in vederea luarii masurilor legale de alungare a acestora!

Recomandări pentru locuitorii zonelor populate de urși

Urșii sunt niște animale cu un comportament oportunist și foarte adaptativ. În România, ei au acces foarte ușor la resturile alimentare (depozite de deșeuri, tomberoane neizolate etc.), fapt ce îi atrage lângă sate și orașe. Din păcate, de-a lungul timpului, mulți urși au fost atrași și obișnuiți cu hrana oferită de om, ajungând astfel în zonele locuite.
Dacă luați în considerare sfaturile de mai jos, puteți evita conflictele chiar și în zonele unde există populații semnificative de urși. Primul pas pentru evitarea întâlnirilor nedorite între oameni și urși îl reprezintă amenajarea unor recipiente de depozitare a deșeurilor ”anti-urs”. Drept consecință, urșii nu vor mai fi atrași de hrana obținută ușor, iar acest comportament nu va mai fi încurajat.

 • Nu depozitați gunoaiele la întâmplare, nici măcar în zonele rezidențiale. Puneți deșeurile într-un tomberon rezistent anti-urs, care poate fi blocat.
 • Duceți gunoiul la tomberon pe lumină, preferabil în ziua în care sunt colectate deșeurile.
 • Dacă aveți livadă, culegeți fructele din pomi. Fructele fermentate pot genera un miros foarte atractiv pentru urși.
 • Nu lăsați hrana animalelor de companie în afara casei. Castronul câinelui sau al pisicii trebuie să stea înăuntru, încuiat.
 • Nu puneți carne, pește sau fructe cu miros puternic în compost. Ați mai putea reduce mirosul compostului cu zeamă de limetă sau să adăugați bacterii care grăbesc procesul de descompunere a resturilor vegetale (se pot cumpăra din comerț).
 • Dacă ați făcut un grătar sau ați gătit la ceaun, spălați toate ustensilele și duceți-le în interior
 • Dacă vedeți un urs, nu încercați să-l hrăniți sub nicio formă. Mai mult, nu îi atrageți atenția.
 • Dacă vedeți un urs când călătoriți cu mașina, nu urmăriți animalul și nu ieșiți din mașină sub nicio formă.

Cum să evităm conflictele cu ursul în timpul drumețiilor

În zonele populate de urși, vă recomandăm să porniți la drumeție în grup și să faceți zgomot de intensitate medie, astfel încât urșii să fie alertați de la distanță și din timp de prezența dvs. Cel mai probabil urșii vă vor evita.
Dacă totuși sunteți singur în pădure, la cules de ciuperci spre exemplu, nu rămâneți în tăcere deplină și nu vă furișați. Puteți să fluierați, să cântați, să bateți din palme sau să faceți zgomot cu un clopoțel. Dacă aveți un câine de companie cu dvs., țineți-l tot timpul în lesă. Altfel, îl poate aduce pe urs direct către dvs.
În oricare din situațiile de mai sus, evitați să porniți la drum dacă ați consumat băuturi alcoolice.

Dacă, în ciuda precauțiilor,… ursul vă vede
… nu vă ignoră
Pasul 1:
… vine spre dvs.
Păstrați-vă calmul, probabil doar se preface, nu urmează neapărat un atac real. Urșii adesea mimează atacul doar ca să vă intimideze.

… stă ridicat pe labele din spate…

Nu intrați în panică. Nu e un semn de agresiune, e o modalitate prin care care ursul obține mai multe informații despre posibila amenințare și ce se întâmplă în jurul lui.
În ambele situații, fiți calm și țineți brațele în sus, ca să păreți mai impunător, și vorbiți cu ursul, ca să vă poată identifica drept ființă umană.

Dacă ursul vine spre dvs. și vă atacă, așezați-vă ghemuit, cu mâinile încleștate la ceafă, cu bărbia și cu genunchii aduși la piept, pentru a proteja jugulara și organele interne.

Dacă:
… vedeți ursul
vă ignoră →(Pasul 2)
Pasul 2.

 • Retrageți-vă încet, întoarceți-vă în direcția din care ați venit, pentru a evita întâlnirea cu ursul!
 • E total nerecomandat să abordați, să hrăniți sau să vă faceți selfie cu ursul. Evitați să faceți asta!
 • Nu vă întoarceți cu spatele la urs, dar în același timp evitați să-l priviți direct în ochi.
 • Nu vă plasați niciodată între puii de urs și mama acestora
 • În cazul în care aveți un copil cu dvs., liniștiți-l și luați-l în brațe.
 • Nu fugiți de urs mai ales dacă sunteți aproape de el. Cel mai rapid om poate atinge maximum 44,72 km/h pe o distanță scurtă, pe teren plat și pe vânt slab. Viteza medie în alergare a ursului este de 50 km/h pe distanțe lungi, chiar și în pădure. Totodată urșii sunt mai buni cățărători în copaci decât noi! Nu vă luați la întrecere cu ei!
 • Nu mai faceți zgomot dacă vă dați seama că ursul v-a văzut. Acum e momentul să vă retrageți în liniște.
 • Dacă ursul nu vă mai poate vedea și vă aflați la cel puțin 150 – 200 de metri, puteți continua drumeția urmând recomandările de la Pasul 1.
 • Știind deja locația ursului, ar trebui să luați în considerare schimbarea traseului.
 • Dacă ursul își pierde interesul față de dvs., urmați instrucțiunile de la Pasul 2. Când vă retrageți, puteți lăsa în urma dvs. pe drum căciula, fularul, mănușile și mai ales rucsacul, dacă transportați în el alimente. Acestea vor trezi curiozitatea animalului și va începe să le miroasă, timp în care dvs. continuați să vă retrageți. Mai târziu, vă puteți întoarce după ele.

Cum să evităm conflictele cu ursul atunci când campăm

 • Nu depozitați alimente, cosmetice sau pastă de dinți în cort, ci la o distanță mai mare (150 – 200 m). Agățați-le într-un copac dacă e posibil.
 • Colectați resturile, ambalajele și recipientele alimentelor și țineți-le departe de zona de campare. Dacă e posibil, băgați-le într-o pungă de plastic și agățați-le de un copac.
 • Camparea în zonele sălbatice izolate ar trebui să fie făcută la circa 150 – 200 m de locul unde e preparată hrana.
 • Evitați consumul de alimente cu miros puternic, cum ar fi peștele la conservă, laptele condensat sau fructele confiate.
 • Spălați vasele imediat după ce terminați masa, dar nu în zona de campare.
 • Dacă mergeți cu mașina, eventual și cu rulota, stați aproape de vehicul și păstrați la îndemână cheia de la mașină. Evitați depozitarea alimentelor în mașină dacă o lăsați nesupravegheată mai mult timp.
 • Evitați camparea sau instalarea unei tabere în sălbăticie, mai bine căutați o zonă de campare îngrădită/special amenajată.
 • Când vă planificați o călătorie într-o zonă populată de urși, procurați-vă un spray ”anti-urs”.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului LIFE EuroLargeCarnivores și se bazează pe recomandări oferite de experți în carnivore mari ai National Park Services (SUA), Bear Smart Society (SUA), Slovak Wildlife Institute,Milvus Group(România), WWF.

1 COMENTARIU

 1. Da va dau io sfacul cel mai bun … si anume … STATI DR.ACULUI ACASA , lasati-i in buna pace si liniste salbatica in care traiesc SI NU MAI INVADATI HABITATUL ACESTORA !

SPUNE-TI PAREREA