„Maria, Regina României”, fimul care va avea premiera în cinematografele din România în data de 8 noiembrie, va putea fi urmărit, în avanpremieră, la Cinema Dacia din Bistrița, în data de 24 octombrie. Evenimentul începe la ora 18.00 și intrarea este LIBERĂ în limita locurilor disponibile.

“Maria, Regina României” este un film bazat pe evenimente reale, deschide porțile către partea nevăzută ori prea puțin știută a unui moment ce a marcat cu adevărat destinul unei țări ce se voia reîntregită.

Filmul, în regia lui Alexis Sweet Cahill, este “în esenţă, povestea unei femei hotărâte ce devine eroina unei întregi naţii”, după cum a declarat regizorul.

Scenariul se sprijină pe informaţii din jurnalul Reginei, articole din presa vremii, dar şi pe declaraţii ale politicienilor acelor ani.

1 COMENTARIU

  1. Dupa cum se stie, in perioada interbelica la Bistrita bulevardul Republicii purta numele Regina Maria, iar Piata Centrala se numea Regele Ferdinand. In anul 1919 Regele Ferdinand si Regina Maria au facut o vizita memorabila in orasul Bistrita . In memoriile sale, Victor Moldovan un fost partizan al unirii Transilvaniei cu România care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota urmatoarele: „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”. În acel an 1919, Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistriţa, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov.
    Ba mai mult, începând din 15 octombrie 2019, la Paris aleea de promenadă de pe malul stâng al Senei, vizavi de Turnul Eiffel, poartă numele Reginei Maria a României, în semn de apreciere față de implicarea reginei în Conferința de Pace de la Paris din anul 1919. De aceea ar fi cazul ca măcar acum si la Bistrita să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru bulevardul Republicii care purta numele Regina Maria, si pentru Piata Centrala care se numea Regele Ferdinand.
    De altfel, monarhistii bistriteni au propus in repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelica a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale.
    Vezi:https://www.timponline.ro/monarhistii-bistriteni-bd-republicii-sa-se-numeasca-regina-maria-piata-centrala-piata-regele-ferdinand/

SPUNE-TI PAREREA