„Povestea Vinului“din gara Teaca ne-a oferit nu doar degustări cu exclamări, ci chiar s-a ţinut de promisiune, cu poveşti peste poveşti, care ardeau să fie ascultate. Istoria vinurilor de Lechinţa se deschide odată cu secolul XII, atunci când saşii au fost primii care au adus butașii de vie și care au trimis vinurile mai apoi la Viena, unde au fost apreciate peste măsură de către Casa de Habsburg, primind apelativul de ,,vinul împăraţilor”. În anul 1944, viile au trecut însă, în proprietatea statului, iar revoluţia a lăsat în paragină majoritatea parcelelor.

Totuşi dorul din copilărie, de a alerga prin viile bogate şi înmiresmate, a trezit dorinţa familiei Zaig, de a recultiva zona. Crama Zaig, cramă mică, de familie, prezentă şi ea la evenimentul din Teaca, ne-a surprins plăcut prin explozia aromelor, la care am adăugat zâmbetul călduros al tinerei de după tejgheaua din lemn, bogat colorată. Am zis „Hai să aflăm mai multe!“

Cristina Carazan, căci despre ea era vorba, ne-a povestit că este absolventă a Facultăţii de Chimie alimentară şi Tehnologii Biochimice, din cadrul UBB, Cluj Napoca, în prezent oenolog de un an şi jumătate la casa de vinuri Zaig, din Teaca.„ Este prima mea cramă la care vinific, recent am început şi un master la care mă specializez. Pe domnul Zaig, l-am cunoscut înainte să îmi dau licenţa şi am mers într-o vizită la Teaca, pentru a vedea crama şi zona. Ideea de a face vin şi de a fi implicată în procesul de producţie a venit oarecum pe parcurs. În doua luni a trebuit să mă implic în toate deciziile referitoare la cramă şi la tot procesul de vinificaţie“,a povestit Cristina.

La început, nu a ştiut sigur dacă o să îi placă domeniul, cu toate că de mică a a participat, în familie, la culesul strugurilor, la presat şi mai ales la băut must. „Pentru că era dulce şi îmi plăcea“,  completează amuzată.  Pasiunea  a venit cumva natural, după ce a ’degustat’, din acest domeniu.

Consider că tot ce are loc într-o cramă este un proces natural de formare a vinurile şi unul creativ, iar rolul oenologului este de a înţelege şi de a implementa acest lucru. Podgoria Lechinţa are Potenţial mare în acest domeniu al vinului, tocmai datorită poziţionării şi climei, iar noi trebuie să profităm de asta“, a mai spus Cristina.

Metoda folosită la obţinerea vinului de cramă Zaig este cea clasică modernă. La fermentaţie se folosesc doar vase la care există controlul termic, iar pentru maturare/învechire, se folosesc butoaie din stejar. Crama dispune de asemenea, de o hală amenajată, unde păstrează rezervoarele din inox pentru fermentarea mustului proaspăt şi o sală pentru păstrarea vinului.

Zaig deține 13 hectare de viță de vie, viță de vie nobilă, plantaţie din 2013 cu următoarele soiuri: Muscato Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay, iar pentru cele roşii Fetească Neagră deocamdată. În 2018 au mai platat încă două soiuri, Pinot Noir si Neurburger, pentru că în zonă există o tradiţie a Neuburgerului şi au dorit neapărat să aducă acest vin.

La acest eveniment, ne-au încântat cu 3 vinuri îmbuteliate: Sauvignon Blanc sec, producţie 2018, Chardonnay şi Fetească albă. Pentru cei care ne vizitează, recomand Feteasca Albă, pentru ca este un vin care ne reprezintă pe noi ca şi cramă, iar mai apoi ca şi zonă. Strugurii din acest vin provin dintr-o vie foarte veche, de peste 100 de ani. În acest vin în proportie de 95 % este fetească neagră şi 5 % Neurburger si Muscato Ottonel“, am mai aflat de la Cristina. Saşii obisnuiau să planteze viţa de vie amestecată, iar parcela, fiind de dimensiuni mici, nu s-au putut separa soiurile.

Crama Zaig se poate mândri, cu un generos premiu II,  în cadrul concursului  ,,Poveşti cu vinuri Româneşti”, la Mediaş, etapa regională, unde au fost prezenţi  peste 100 de producători viticoli. Au fost prezenţi şi la prima editie a Festivalului de vinuri din Bistriţa, în august. Cristina ne povesteşte cu sclipire în ochi: A fost prima ediţie şi nu a fost foarte multă lume. Oamenii au fost multumiţi. Noi am fost şi mai mulţumiţi. A ajutat! Oamenii deja ne recunosc şi doresc diferite feluri de vin,fără să le mai prezentăm. Suntem foarte încântaţă, pentru că ne recunosc după etichetă!

Mulţumim pentru poveşti de succes, Teaca!..şi mult soare! Mai venim!

Citește și:

„Povestea Vinului“, destinația cu aer „vintage“ din Bistrița-Năsăud. Relaxare, muzică, picnic și degustare de vin într-o gară mai veche de 100 de ani (FOTO)

SPUNE-TI PAREREA