Relansarea vinului de Lechința în Bistrița-Năsăud, sub diverse brand-uri, a dus la necesitatea de crea o nouă  destinație turistică: un loc în care oamenii să descopere vinurile din podgoriile Lechința, să le guste și, în același timp să se bucure de „povestea vinului“, de atmosfera zonei și farmecul toamnei.

„Povestea Vinului “ este un eveniment inițiat de Asociația Mocănița Transilvaniei, cu sprijinul ADI Turism în Bistrița-Năsăud. Dacă anul trecut evenimentul a fost unul restrâns, doar cu câțiva invitați și reprezentanții presei, anul acesta „povestea“ a luat amploare și zeci de oameni s-au bucurat de o zi caldă de toamnă, într-o atmosferă relaxantă, în gara din Teaca. Locația nu este întâmplătoare. Aici staționează trenul Mocănița Transilvaniei, gara are o istorie de peste 100 de ani și toate detaliile creează o atmosferă „vintage“, destinsă, potrivită cu profilul evenimentului. La fața locului au fost aduse chiar și câteva obiecte de colecție din istoria CFR-ului, iar Sorin Tisa a jucat rolul „șefului de gară“, fiind fost angajat al CFR și provenind dintr-o familie care a moștenit această ocupație din tată în fiu. Participanții veniți din Bistrița, Târgu Mureș, Reghin, Cluj au degustat vinuri de la standurile amenajate cu bun gust și creativitate, au mâncat pâine cu zacuscă și untură, prăjituri și tocăniță la ceaun, preparate de organizatori.

  • „Scopul evenimentului este de a crea o nouă destinație turistică la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Destinație viticolă e, poate, puțin spus pentru că avem mai multe elemente în locul în care chemăm turiștii. Avem Mocănița Transilvania și produsul local, vinul. De asemenea, vrem să punem pe hartă și sudul județului care, la ora actuală, e privat de ceea ce înseamnă atracții turistice. Evenimentul se adresează celor care vor să descopere noi alemente ale turismului rural și numai. Oamenii pot să se plimbe cu drezina, pot să descopere locuri demult uitate chiar și de localnici. Se adresează oamenilor care caută să iasă din calvarul urban și să descopere o experiență nouă“, a spus Răzvan Cerceja, directorul ADI Turism.
  • „Anul trecut am făcut o prezentare a cramelor din zonă, că sunt și din județul Bistrița-Năsăud și din Mureș. Practic, din podgoria Lechința. Am făcut o prezentare a cramelor aici în gară tocmai în ideea de a vedea cum este primită combinația asta dintre turism viticol și și turism feroviar. Reacția a fost pozitivă, astfel că anul acesta ne-am gândit să creștem un pic evenimentul și să îl deschidem oamenilor. Gara asta în care stăm acum a fost construită acum 110 ani. Din start ești într-o atmosferă mai vintage, avem și trenul cu aburi aici. Și acesta a fost scopul. Că poți să faci o degustare de vin în oraș, dar nu e la fel. Am vrut să aducem oameni aici, să ne cunoască pe noi, Asociația Mocănița Transilvaniei, să vadă ce am realizat anul acesta. Și, în plus, să îi cunoască și pe cei care, acum câțiva ani, și-au luat inima în dinți și au investit în sectorul viticol și care sunt la început, au vinuri foarte bune și merită să fie știute. Pe viitor ne dorim ca oamenii să guste un pahar de vin în tren, în timp ce merge. Să se oprească într-o gară, să descopere acolo produse locale“, a spus Cristian Moldovan, reprezentant al Asociației Mocănița Transilvaniei.

Crama Valea Ascunsă, Casa de Vinuri Zaig, Lechburg, Vie-Vin Lechința, Crama Jelna, Liliac Winery și  Crama Harșian și-au prezentat vinurile, le-au servit alături de brânzeturi, fructe, covrigi, plăcinte preparate în casă și s-au străduit cum au știu mai bine ca lumea să plece acasă cu gustul vinurilor impregnat în memorie și papilele gustative.

 

  • „Cu mare drag am venit la acest frumos eveniment, Povestea Vinului. Am readus în favoarea clienților noștri, vechile soiuri de vin care au fost odată, pe vremea sașilor. Am omologat anul trecut Steinegerul și niciunde în lume nu îl mai găsim pe piață. Alt soi este medaliat cu aur în Frnța, în 1930, este Pinot Gris. Toate soiurile noastre au o calitate superioară“, a spus Camelia Mihalca, reprezentant al Cramei Harșian din Dumitra.

Anne Elisabeth Hugger (foto stânga) provine din Germania și lucrează la Crama Liliac din Batoș, județul Mureș, un vin care vin cu un aer inspirat de legendele Transilvaniei. A citit un articol despre vinul Liliac într-un ziar din Germania și i s-a părut foarte interesant, așa că s-a decis să vină să lucreze aici. Spune că iubește zona și natura din Transilvania, iar evenimentul Povestea Vinului îi dă ocazia să relaționeze cu alți producători de vinuri din zonă și, de asemenea, să promoveze vinul Liliac.

 

  • „Evoluția vinului de Lechința a fost una de-a dreptul spectaculoasă. Programul de reconversie a viței de vie a fost un program de succes al Guvernului României. Mi-aș doir foarte mult să fie continuat și de viitorul Guvern. Este pornită și reconversia în pomicultură. Lechința are peste 20 de hectare de viță de vie nouă și, bineînțeles că, în arealul Lechința, atât în podgoria Teaca, cât și Jelna cât și Dumitra se îmbuteliază sub brand-ul Lechința. Vinurile sunt le fel de bune. Calitatea vinului crește simțitor în fiecare an. Se folosesc proceduri și tehnologii noi lucru care se și vede prin medaliile pe care au început să le obțină cramele la diferite concursuri naționale și internaționale. Eu zic că mergem într-o direcție foarte bună. Este îmbucurător pentru un județ ca Bistrița-Năsăud, într-o zonă geografică nordică, să aibă la această oră șapte crame cu un potențial de creștere, în continuare“, a spus Romeo Florian, primarul comunei Lechința.

 

  • „Ne bucurăm de timpul frumos de azi și de Povestea Vinului. Vă spun, în calitate de gazdă, mă bucur mult că evenimentul se petrece în Teaca. Avem și crama Valea Ascunsă. Așa cum spunea și domnul primar din Lechința, programul de reconversie ne-a făcut pe toți mai bogați ca și cetățeni. Mai bogați în vie, în vinuri de calitate. Sperăm ca în viitor să ajungem și pe piețele externe“, a spus și primarul comunei Teaca, Damian-Iustian Muntean.

.

SPUNE-TI PAREREA