Theodor Paleologu, fost ministru al culturii și candidat din partea PMP la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019 a susținut astăzi o conferință de presă la Bistrița, la sediul PMP BN.

Acesta a vorbit despre criza politică actuală, dar și despre necesitatea unor schimbări radicale la nivel politic, punând în discuție chiar și chestiunea schimbării formei de guvernământ.

„Pun în discuție chestiunea formei de guvernământ. Cred că românii au dreptul la o dezbatere despre republică și monarhie. Li s-a refuzat această dezbatere. Ei bine, eu garantez că vom avea o dezbatere onestă, francă, cu cărțile pe masă, despre monarhie și republică. Fără a favoriza vreun pretendent anume. E o discuție principială despre republică și monarhie și despre tipul de republică pe care îl vrem.Dacă vrem o republică parlamentară, dacă vrem o republică în care președintele să aibă mai multe atribuții. Vă spun care este sentimentul meu pe această chestiune. Este sentimentul meu. S-ar putea să nu am dreptate. Dar eu cred, am convingerea că majoriatea românilor țin la alegerea președintelui prin sufragiu universal. E un principiu de care majoritatea românilor sunt atașați. Nu cred că românii își doresc un președinte ales de Parlament. Nu cred. Cred că majoritatea covârșitoare chiar își doresc ca președintele să fe ales de tot poporul. Ei bine, dacă este ales de tot poporul, hai să-i dăm atribuțiile care corespund acestei autorități și acestei legitimități politice. Adică să-i dăm dreptul să dizolve parlamentul și să înclouiasdcă primul ministru. Este esențial“, a spus Theodor Paleologu la Bistrița.

1 COMENTARIU

  1. Domnule Paleologu, deocamdata pare sa fiti cel mai rational, mai bine pregatit si mai inteligent dintre toti presedintii candidati . Sa stiti ca toata lumea, in general se orienteaza catre Dvs , daca veti iesi in turul 2 . Decat acest Johannis, care niuciodata n-a fost altul decat exclusiv presedintele PNL-istilor si a dorit permanent doar ” guvernul MEU ” … Dvs , ca independent ( ca am inteles ca nu sunteti membru PMP ) … sunteti mult mai potrivit si avem garantia ca NICIODATA NU VETI FI PRESEDINTELE EXCLUSIV AL TUTUROR , dar cel putin la 90% asa va fi , daca veti ajunge presedintele Romaniei .
    Ar fi imperios necesara modificarea acestei STRUTZOCAMILE si Romania, ori sa devina REPUBLICA PREZIDENTIALA , ori REPUBLICA PARLAMENTARA EXCLUSIV , nicidecum asa cum este ea astazi si cum aceste functii facand parte din partide diferite, a nascut un permanent razboi romano-roman ! Ce face astazi UNUL , sa STRICE, SA BLOCHEZE ORI SA PUNA IN APLICARE ” DEINDATA ” ( dupa modelul Johannis ) celalalt !

SPUNE-TI PAREREA