Contractul de execuţie pentru Sala Polivalentă din Wonderland a fost semnat astăzi. Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, alături de vicepremierul Daniel Suciu şi de reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii au prezentat proiectul în Wonderland, în locul unde se va face lucrarea în valoare de 80 de milioane de lei. La semnare au fost prezenţi şi arhitectul judeţului, Radu Săplăcan, artizanul acestui proiect, dar şi primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, împreună cu viceprimarul Cristian Niculae.
Sala Polivalentă va fi finalizată în anul 2021.
Lucrarea a fost câştigată, prin licitaţie, de asocierea dintre SC Frasinul, Erbașu, Dico și Țigănaș. Valoarea contractului este de 80 milioane lei (16.8 milioane euro).
Sursa de finanțare: Guvernul României prin Compania Națională de Investiții
Durata execuției: 20 de luni din care 4 luni proiectare.
Construcții efective:
– Corp clădire Sală Polivalentă (7.350 mp);
– Pistă de atletism (132.5 m lungime);
– Teren de handbal (exterior)
– Teren de Tenis (exterior)
– Teren de baschet (exterior)
Cifre importante:
– 475 locuri de parcare auto și 10 locuri de parcare autocare
– 2.675 locuri în Sală (inclusiv tribuna retractabilă de 640 de locuri);
– Pentru concerte: 5.015 locuri (2.675 în tribune și 2.340 pe teren);
– Suprafața întregului complex: 30.166 mp (3 hectare)
De asemenea, în Wonderland se va realiza şi un stadion cu 12.000 locuri, pentru fotbal cuprins în ”Lista Sinteză” a MDRAP, care în prezent e la stadiul de studiu de fezabilitate.
De asemenea, se vor mai realiza:
– Bază sportivă ”TIP 1” (teren sintetic de fotbal cu tribună de 500 de locuri, teren de minifotbal/handbal/baschet, cort vestiare) – CNI
– pistă de alergare si teren de iarbă (din bugetul Consiliului Județean);
O veche zicală românească spune:”Un prost aruncă o piatră-n baltă și zece înțelepți se chinuie s-o scoată”. Ideea tâmpită a mutării stadionului municipal din Bistrita apartine viceprimarului Cristian Niculae, care s-a molipsit de la Cretu, cel care suferă de boala mutării statuilor. Motivul halucinant invocat de viceprimar era acela de extindere a Parcului Municipal in locul stadionului. Viceprimarul face pe prostul uitând că există un proiect de amenajare a Padurii Codrisor ca zona de agrement extinsa a parcului. Prin urmare, nu-i nevoie sa darame stadionul ca sa mareasca parcul. Este necesar doar sa se respecte hotararea de Consiliul Local adoptata in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc. De asemenea si problema insuficientei locurilor de parcare in zona stadionului din parcul Municipal este una falsa, deoarece spectatorii ajung aici foarte usor pe jos. Chiar si marirea numarului de locuri de parcare este posibila prin trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asta ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de Piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Odata cu amenajarea strazii Codrisor s-ar putea obtine si un numar mare de locuri de parcare la poalele padurii. De aceea, mai important decat mutarea stadionului, edilii s-ar ocupa ca Bistrita sa aiba din nou o echipa de fotbal performanta. Prin urmare, stadionul trebuie sa ramana pe locul lui pentru si a fi usor accesibil publicului spectator. In toate marile orase, stadionul se afla in apropiere de zona centrala , astfel incat oamenii sa se poata deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo. De aceea, National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj sau Ion Oblemenco din Craiova, au fost reconstruite pe locul vechilor stadioane. Chiar si celebrul San Siro, stadion construit în 1926, a carui denumire oficiala este Stadio Giuseppe Meazza, pe care joacă rivalele Inter Milano și AC Milan ar putea fi demolat, conform DigiSport. Autoritățile din Milano și-ar dori, însă, restaurarea stadionului San Siro. Rămâne, așadar, ca cele două cluburi să demonstreze că această investiție masivă este benefică.
Apoi, n-are nici un rost ca Sala Polivalenta s-o faci la dracu-n praznic, pe pasunea din Unirea in loc sa o faci in oras, unde spectatorii pot ajunge mai usor chiar pe jos. O asemenea sala cu o capacitate generoasă, este mai potrivită in oras, fiind destinata pentru a găzdui cele mai variate evenimente, de la competitii sportive până la evenimente culturale, corporatiste, conferințe sau concerte. Spre exemplu, un potrivit pentru Sala Polivalenta ar putea fi langa Jandarmerie, pe locul fostului Proditerm, unde primaria dispune de 3 ha, dezvoltand astfel un punct de atractie intr-o zona destul de centrala a orasului. Asta nu inseamnă să se amenajeze complexul sportiv din Unirea care ar trebui sa includa doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului si sa fie conceput dupa modelul Parcului sportiv „Iuliu Hațieganu” din Cluj.
Iata cum definea marele profesor si medic Iuliu Hațieganu, rolul unui complex sportiv: “Parcul sportiv nu servește spectacolismului ci este școala adevăratei educatii fizice. Nu este un stadion unde 22 fac sport și 22000 privesc, ci vrea să inverseze aceste cifre, ca 22000 să facă exercitii și 22 să privească”.