Fostul președinte CCR Augustin Zegrean a declarat la Digi24 că nu există interdicția ca președintele să nominalizeze aceeași persoană prim-ministru, chiar dacă Parlamentul nu va vota propunerea șefului statului.

„Dacă Parlamentul votează prima propunere a președintelui, lucrurile se simplifică mult. Îi aud pe mulți vorbind cât de multe vor face în anul care urmează. Anul care urmează e format din 4 luni. Anul acesta nu au timp să facă multe, va fi campanie electorală, alegeri, după care, este vacanță parlamentară, în luna ianuarie. Guvernul va putea să înceapă să lucreze undeva prin februarie și va trebui să facă mai întâi bugetul, care mănâncă o lună din activitatea Parlamentului.

PSD este majoritar în Parlament, orice s-ar zice. PSD votează toți împreună. Bugetul va fi o mare piatră de încercare. În mai sunt din nou alegeri și parlamentarii sunt implicați până peste cap în alegerile locale. Să nu-și facă nimeni mari iluzii pentru anul acesta”, spune Augustin Zegrean.

„Nu văd probabile (alegerile anticipate n.r), pentru că PSD nu are niciun interes să le facă, ci mai degrabă să facă alegeri îndelungate pentru că trebuie să uite lumea de ei. USR PLUS ori nu știu despre ce vorbesc, ori vorbesc ca să se afle în treabă. Nu vor alegeri anticipate, PSD nu le vrea, Ponta nu le vrea, cred că nici liberalii nu vor pentru că nu au niciun fel de interes”, spune fostul președinte CCR.

„Dacă vor face guvern care va fi ca cel pe care l-au dat jos, atunci ne-am bucurat degeaba de trecerea moțiunii. Guvernul nu se face ca să dai satisfacție șefilor de partid. Ar trebui să-l facă din oameni care se pricep”, menționează Augustin Zegrean,

Premierul poate merge chiar și a treia oară în Parlament cu aceeași listă de miniștri pentru că nu există interdicția de a nominaliza aceeași persoană, a explicat Augustin Zegrean.

„Președintele nu e obligat să dizolve Parlamentul, chiar dacă pică două propuneri consecutive. Constituția spune că poate să-l dizolve, după ce se consultă cu președinții camerelor și cu liderii grupurilor parlamentare, deci putem să ne imaginăm că, până la toamna, tot vor face propuneri de miniștri”, explică Zegrean.

Fostul președinte CCR a precizat însă că „numai după 21 decembrie s-ar putea vorbi de dizolvarea Parlamentului”.

1 COMENTARIU

 1. Asa domnul Zegrean, aveti perfecta dreptate !
  Ar trebui schimbata Constitutia Romaniei si in EXECUTIV , absolut nimeni sa nu mai poata fi NUMIT POLITIC PRIN ATRIBUIRI DIRECTE , ci exclusiv toate functiile sa fie scoase la concurs si ocupate exclusiv prin concurs pe competenta si experienta profesionala, cu posturi definitive si vacantarea lor sa se faca dupa legea si principiile ” muncii “.. .
  Toti cei care ocupa posturile in Puterea administrativa a tzarii ( adica in executiv ) , sa fie exclusiv profesionisti de inalta clasa , experienta si pregatire profesionala, apolitici, independenti si care sa nu poata fi controlati absolut in nici un fel de Puterea Politica , astfel, sa se realizeze odata proncipiul SEPARARII PUTERILOR IN STAT .
  -Puterea Politica ( Parlamentul cu cele doua camere ) – ajunse la butoane pe cale politica si electorala , sa faca legile care considera dumnealor ca sunt necesare punerii in aplicare a Programelor de guvernare ;
  – Puterea administrativ-executiva , sa nu aiba alte competente decat sa ORGANIZEZE SI SA PUNA IN EXECUTARE aceste ” legi ” si sa nu poata fi ” controlati ” decat legal si iararhic- administrativ ;
  -Puterea Judecatoreasca si judiciara – sa vegheze la respectarea legilor , sa ia masuri de cercetare, sanctionare contraventionala ori judecare si condamnare al celor care comit faradelegi – tot independent si fara ca politicul sa se poata amesteca in nici un fel , iar sefii acestor institutii sa poata fi selectati si posturile ocupate prin aceleasi metode ca si cele din administratia de stat precizata mai sus .
  NO STIMATE DOPMNULE ZEGREAN , ABIA ATUNCI PUTEM VORBI DE OAMENI COMPETENTI , CU MASURI LEGALE SI APOLITICE ! Guvernele in care ministrii si sefii tuturor structurilor sunt ” unsi politic ” … chiar daca sunt promovati ” profesionisti “… acestia niciodata nu vor putea fi INDEPENDENTI de politicul care i-a ” uns ” … si niciodata nu vor fi premisele UNUI GUVERN APOLITIC … ci va fi tot politic si va merge tot prost ca si acuma .

SPUNE-TI PAREREA