Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre proiectul său privind crearea unui cartier nou al orașului în zona Pârtiei Cocoș, zona denumită Wonderland. Ioan Turc este în dispută cu actualul viceprimar al Bistriței, Cristian Niculae, care a propus construirea unui cartier al tinerilor în zona industrială. Turc a subliniat că planurile lor sunt diferite, atât în ceea ce privește locația, cât și scopul pe termen mediu și lung.

„Avem astăzi, în Bistrița, o controversă falsă. Unde extindem orașul? Eu am propus, așa cum știți, zona Cocoș-Poligon, pe terenul transferat orașului de către MAPN. Domnul Niculae a sărit imediat și propus acordarea de parcele pentru tineri până în 35 de ani, pe urmă s-a revizuit până în 40 de ani, în zona Livezi, adică în zona industrială, în cea mai aglomerată, cea mai poluată zonă din oraș, pe o suprafață de circa 20 de hectare. Invitat la o televiziune locală, domnul Niculae a spus că eu nu cunosc realitatea din zona Cocoș-Poligon, că acolo sunt, de fapt, doar 60 de hectare. Păi chiar și așa, 60 de hectare înseamnă de trei ori mai mult decât ceea ce propune el. Niculae propune construirea de case, de blocuri, numai el știe, în zona industrială, de către o anumită categorie de oameni. Eu vorbesc despre extinderea pe termen mediu și lung a orașului cu adresabilitate către toate categoriile de vârstă. De ce? Orașul, ca toate orașele vechi și, mai ales, prost gestionate, este din ce în ce mai îngrămădit. Criza terenurilor pe care se poate construi a dus la nenumărate excese urbanistice pe care le vedem cu toții. Blocuri între case, locuințe colective mici care nu sunt nici pomeneală ceea ce se spune în proiect. Multe din aceste excese mutilează orașul. Am propus zona Cocoș-Poligon pentru extinderea în etape a orașului, după un proiect unic, integrat, pe o suprafață generoasă, o zonă cu aer curat, în care accesul se poate realiza ușor și ținând cont și de faptul că pentru zona respectivă sunt prevăzute investiții în infrastructura de bază: drum, apă, canal, curent electric. Ce va face Primăria? Un plan urbanistic unic și unitar pentru întreaga suprafață, viabilizarea urmând să se facă în etape bine stabilite, pe măsura resurselor financiare și a cererii din partea oamenilor, a bistrițenilor. Se va stabili care este zona destinată blocurilor, zona destinată locuințelor colective mici, care este zona destinată caselor unifamiliale. Vom trasa străzile, vom duce pe fiecare stradă infrastructua de bază și vom concesiona suprafețele la prețuri modice între 5 și 10 ari, tuturor persoanelor active, indiferent de vârstă. Putem avea, astfel, câteva mii de parcele în zona Cocoș-Poligon. Vom pune la dispoziție, gratuit, câteva proiecte de casă, cu două-trei culori care să intre în armonie cu întregul, vor fi respectate la milimetru trama stradală, adică aliniamentul, regimul de înălțime, se vor stabili de la început zonele de spații verzi, pentru grădinițe, școli, spații comerciale, biserică. În acest fel își vor găsi utilitatea și funcțiunile de agrement despre care tot povestește de mulți ani de zile Primăria Bistrița fără să facă nimic.
Salvarea orașului vechi și legarea de oraș a cât mai mulți oameni este o prioritate a mea, este o prioritate a noastră, pentru că oprirea depopulării Bistriței este urgentă. Orașul are, statistic undeva la 75 000 de locuitori, dar nu trăiesc în Bistrița mai mult de 60 000. Și când spun acest lucru sunt optimist. Depopularea Bistriței continuă la fel cum continuă și depopularea județului. Propunem, de fapt, un parteneriat al bistrițenilor cu municipalitatea, pentru noi și pentru copiii noștri“, a spus Ioan Turc.

1 COMENTARIU

  1. Extinderea orasului in zona Complexului sportiv Unirea sugerată de Ioan Turc, este o solutie ratională având in vedere si modernizarea străzii Valea Ghinzii prevăzută inclusiv cu utilităti. Aici este locul cel mai potrivit si pentru „cartierul tineretului” fără a afecta suprafetele de teren didactico-experimental ale Liceului Tehnologic Agricol, care anul viitor aniversează 150 de ani de la infiintare.

SPUNE-TI PAREREA