Costea Pavel, Vlad Leon, Gheorghe Popandron, Pop Augustin, Simion Rogină și Lucreția Tanca, sunt bârgăuani care au fost masacraţi, prin împuşcare, de către hortişti, în noaptea de 10 spre 11 octombrie 1944. Aceștia vor fi comemorați, la 75 de ani de la moartea lor, în data de 10 octombrie, de la ora 12.30, la Biserica din Mijlocenii Bârgăulu.

Localitatea Prundu Bârgăului a fost declarată prin Legea nr.240/31 octombrie 2008 ca localitate-martir, fiind semnată pentru președintele Camerei Deputaților de către Eugen Nicolicea, iar din partea senatului de către președintele de antunci Nicolae Văcăroiu și promulgată prin Decretul nr.1048/30 octombrie 2008, semnat de către președintele, de atunci, Traian Băsescu. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 747/05 noiembrie 2008.

În întreg judeţul Bistriţa – Năsăud au fost executaţi de către hortişti 24 de cetăţeni români, între care Grigore Hângănuţ la Ciosa şi alţi 7 bârgăuanii: Pavel Costea, Leon Vlad, Vasile Raţiu, Lucreţia Tanca, din Prundu Bârgăului, George Popandron şi Simion Rogină, din Bistriţa Bârgăului şi Augustin Pop, din Mijlocenii Bârgăului. Singurul supravieţuitor, care a scăpat printr-o minune a fost preotul Augustin Pop din Mijlocenii Bârgăului, care a putut să povestească faptele.

SPUNE-TI PAREREA