Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a prezentat ieri un raport al activității din anul 2018, precum și a noutăților normative în sistemul național de pensii. 

A fost înregistrat un număr de 70.509 de beneficiari aflați în evidențele CJP Bistrița-Năsăud la sfârșitul anului 2018.

În ultimii 3, ani numărul total de pensionari nu a suferit evoluții majore, înregistrându-se totuși o scădere a numărului acestora

Se menține constantă scăderea numărului de pensionari de invaliditate, în medie cu 7%/an.

Anul 2018 a confirmat tendința de scădere a pensionarilor din sectorul agricol cu 10 % / an, justificată de faptul că în această categorie nu mai există intrări curente.

În cursul anului 2018 s-au primit 3.355 cereri de stabilire de drepturi noi de pensie conform Legii nr. 263/2010, toate acestea fiind soluționate prin emiterea deciziilor.

Timpul mediu de soluționare (data emiterii – data cererii) a fost de 24 de zile, redus față de timpul mediu de soluționare din 2017, care a fost de 31 de zile.

În cursul anului 2018, au fost înregistrate 3.356 cereri de recalculare a drepturilor de pensie, soluționate în termen legal prin emiterea unor decizii.

Ca obiective pentru anul 2019, Casa Județeană de Pensii și-a propus:

Soluționarea cât mai eficientă a cererilor de stabilire a drepturilor de pensie, a petițiilor, sesizărilor și reclamațiilor, a cererilor de informații de interes public.

– Să asigurarea plata corectă și la timp a drepturilor de pensie și a indemnizațiilor, cu respectarea principiilor bugetare.

– Asigurarea activității privind AMBP și gestionarea responsabilă a fondului de risc și accidente de muncă prin respectarea procedurilor de decontare a prestațiilor acordate.

– Organizarea și controlul riguros al activității de expertiză medicală.

– Îndeplinirea indicatorilor de performanță peste țintele stabilite de CNPP.

În ce privește modificările cuprinse de noua lege a pensiilor (Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii), notăm faptul că persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 10 ani vor putea incheia contract de asigurare socială cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu.

În ceea ce privește pensia minima, aceasta va fi deterinată astfel:

– nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut (care, în 2019, este de 2.050 de lei), adică 922,5 lei;

– maximul va fi de 75% din salariul minim brut și, dacă ne raportăm la valoarea sa actuală, asta va însemna 1.537,5 lei;

– se va stabili prin adăugarea la minimul de mai sus a câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani.

Legea nouă a pensiilor prevede si valorile punctului de pensie până în septembrie 2021, după cum urmează:

-la 1 septembrie 2019, punctul de pensie este de 1.265 de lei;

-la 1 septembrie 2020, punctul de pensie va fi de 1.775 de lei;

-la 1 septembrie 2021, punctul de pensie s-a stabilit in cuantum de 1.875 de lei.

Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

1 COMENTARIU

  1. PAI AU CAM TRECUT LA DOMNUL … de aia !
    Stati o tzaruca… ca urmeaza sa se pensioneze ” decretzeii “… si efectiv in Romania foarte putini mai produc plusvaloare pentru statul roman, putini mai cotizeaza la fondul social… si ma intreb cine ne va da pensiile celor care urmeaza , ca statul asta prost i-a scolarizat si calificat pe banii publici, i-au lasat sa ” fuga” cu coada pe spinare ” peste granitza sa munceasca si sa produca plusvaloare pentru altii si la pensie vin pe indaratu-lea si cer pensie tot de la statul roman ( asta prost si nesabuit ) .
    Stati o tzaruca ca urmeaza de acuma ” dansul ” si vai de cu*rul celor care vor urma sa guverneze aceasta tzara in viitorul apropiat !!!

SPUNE-TI PAREREA