Problema urșilor care invadează gospodăriile și vin tot mai des în contact cu omul este un subiect intens dezbătut în ultima vreme atât la nivel național, cât și în Bistrița-Năsăud.
Bistrița-Năsăud a devenit un teritoriu populat cu urși care ajung în sate, atacă animalele domestice și se apropie inclusiv de oraș.
Lumea s-a împărțit în două tabere: cei care susțin că urșii trebuie vânați pentru a limita pagubele și activiștii de mediu care apără animalele și se opun vânătorii.
Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care ursul a fost inclus, pentru o perioadă de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului. Propunerea legislativă a stârnit controverse în spațiul public și organizațiile de mediu au reacționat imediat împotriva acesteia.
Pe de altă parte, sunt opinii care suțin această inițiativă. Dragoș Hârjoabă, vicepreședintele Asociației Cinegetice Someșul-Rodna, spune că vânarea urșilor va fi o soluție care va funcționa.
“Cred că este un prim pas spre normalitate. După 3 ani în care vânătoarea a devenit din ce în ce mai hulită, după ce falșii ecologiști i-au păcălit pe cei cu putere de decizie să le aloce fonduri pentru studii ineficiente, după ce soluțiile propuse de aceștia nu au dat niciun rezultat, în sfârșit lucrurile par să reintre pe făgașul normal. Nu știu dacă este cea mai bună soluție dar pot afirma că aceasta este soluția care până în 2016 a funcționat. Avem cea mai mare populație de urși din Uniunea Europeana nu datorită ong-urilor, nu datorită celor care adoptă fictiv un urs, ci doar datorită vânătorilor, a dragostei și respectului acestora pentru faună. Să sperăm că acești 3 ani nu au fost prea mulți încât intoleranța oamenilor din zonele cu urși problemă să îi determine să decidă ei în locul vânătorilor și să ducă ursul la dispariție așa cum s-a întâmplat în restul țărilor în care aceștia au dispărut sau se pot număra pe degetele de la o mână. Să sperăm și că vânătorii vor da dovadă de respect și de înțelegere și să sperăm că acest prim pas spre normalitate va readuce ursul în sălbăticie”, este opinia lui Dragoș Hârjoabă.
DA OAMENI BUNI , ESTE CEA MAI INTELEAPTA MASURA LUATA DE GUVERN , pentru a restabili ordinea in acest domeniu , chiar daca ” iubitorii de animale si mediul ambient ” … vor face ” spume la gura ” ( nicidecum de spaima la c*r… ) ca pe ei nu i-au atacat niciodata ursii, lupii si alte ” rapitoare ” , nu l-eau mancat animalele din proprietate si nici nu le-au distrus livezile, terenurile si recoltele .
Asa cum va exista o vesnica contradictie dintre proprietarii de masini si cei care n-au nici macar taraboantza ( roaba ) , tot asa va exista un vesnic conflict intre acesti ” iubitori ” care inca n-am auzit sa fi fost ” mancat ” de vre-un urs si tare as dori sa aud la TV ca macar unul a fost ” halit ” , ca sa-si schimbe atitudinea ” na.ro.ada ” si sa inteleaga ca locul oamenilor nu trebuie luat de cel al animalelor si Dumnezeu a creat animalele Pamantului, ca sa fie administrate si gospodarite de OAMENI si nu invers .
As completa aceasta „Lege ” si de fiecare data cand cineva solicita o despagubire, aceasta sa fie trecuta in sarcina acestor ” iubitori „… care din banii lor sa-i despagubeasca pe totii pagubitii din zonele cinegetice si sunt ferm convins ca atunci toti ar fi ” MUCLESS ” !