Imaginile video cu un cal viu, legat după un tractor și târât prin pădure au stârnit revolta publică. Imaginil e au fost surprinse în data de 7 septembrie, conform unei postări publice făcute de Agent Green. Reprezentanții Agent Green susțin că aceasta este o practică obișnuită în zonă, utilizată pentru braconarea urșilor.

„Parcul Național Munții Rodnei, 7 septembrie 2019, comuna Romuli.
Cal viu torturat, legat și târât în pădure. Potrivit sursei Agent Green, actul de cruzime a fost comis pe 7 septembrie în Parcul Național Munții Rodnei pe raza comunei Romuli, iar autorii ar fi membri ai Asociației de Vànătoare Montana Coșbuc care au dus calul în pădure drept momeală pentru a vâna urși. Autovehiculul din filmare are numărul de înmatriculare BN 59 SAL. Rugăm Politia Romana să investigheze de urgență acest caz absolut revoltător, să prindă făptași, să aplice pedepsele maxime prevăzute de lege și să aducă la cunoștința publicului toate aceste aspecte“, a transmis Agent Green.

Imaginile au fost făcute publice și de către jurnalistul bistrițean Radu Sîrbu.

În urma vizualizării imaginilor apărute în spațiul public, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud împreună cu cei ai Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase s-au autosesizat și au demarat cercetările în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “rănirea și schingiuirea animalelor”, faptă prevăzută de Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

De asemenea, au fost sesizate pentru efectuarea de verificări de specialitate Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Garda Forestieră.

Polițiștii au identificat persoanele implicate și efectuează în continuare cercetări, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale.

Romsilva – Parcul Național Munții Rodnei: „Detestăm cele întâmplate“

Cazul a intrat și în atenția Romsilva – Parcul Național Munții Rodnei care a transmis un comunicat cu privire la acest subiect.

„În urma imaginilor apărute pe rețelele de socializare promovate de Agent Green, prin care se arata fapte regretabile (titlul postării – animal torturat, în Parcul National Muntii Rodnei), presupus a se fi petrecut în Parcul National administrat de instituția noastră, facem următoarele precizări:

Pentru o informare corectă și obiectivă a opiniei publice Admnistratia Parcului Național Muntii Rodnei precizează că aceste fapte nu s-au petrecut pe raza parcului national administrat de instituția noastră.

Detestăm și noi cele întâmplate, ne distanțăm de aceste fapte reprobabile și susținem organele abilitate în elucidarea incidetului respectiv.

Urmare mentiunii din postarea respectivă, cum că faptele s-ar fi petrecut pe teritoriul Parcului National Muntii Rodnei, instituția noastră s-a autosesizat și a demarat verificări în teren. S-a dovedit că cele sustinute de către organizatia non-guvernamentală Agent Green cu privire la locul săvârșirii faptelor sunt neadevărate deoarece, în urma cercetărilor noastre, am descoperit că incidentele s-ar fi petrecut într-o altă zonă, în afara parcului.
Am sesizat Garda Forestieră și Directia Sanitar Veterinară (instituții ce răspund de fondul cinegetic și respectiv protecția animalelor), în legătură cu posibile fapte penale săvârșite de autori necunoscuti, în fond forestier, conform cu detaliile ce se regăsesc în postarea originală a ONG Agent Green, pe pagina proprie de Facebook a organizatiei).

Solicităm ONG Agent Green și tuturor persoanelor juridice și fizice care află, pe diverse căi, despre posibila săvârșire a unor fapte cu caracter penal sau contraventional pe raza Parcului National Muntii Rodnei, să informeze de îndată instituțiile abilitate să constate și să sanctioneze aceste fapte.
De asemenea adresăm tuturor celor ce se implică activ în protectia mediului rugămintea de a ne comunica și nouă acest gen de incidente pentru a verifica dacă s-au petrecut într-adevăr pe teritoriul parcului național administrat de instituția noastră, astfel încât imaginea REGIEI NATIONALE A PĂDURILOR să nu fie afectată de presupuneri neadevărate, care produc efecte negative chiar și după eventuale dezmintiri date de către cei care au facut afirmatiile (neverificate) respective“, a transmis Romsilva.

1 COMENTARIU

  1. Niște criminali și hoți care au tăiat pădurile și desavirsesc raul absolut iar acum pasează răspunderea! Ma rog la bunul Dumnezeu sa primească ce merita, inclusiv din partea legii! Eu unul nu mai calc în munții Rodnei..

SPUNE-TI PAREREA